“Crash test” για φαρμακοποιούς η τρίμηνη παράταση που πήραν τα ΜΗΣΥΦΑ

26-12-2016

Υπό τρίμηνη …επιτήρηση έχει θέσει η τρόικα τις τιμές των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), ώστε στη συνέχεια να αποφασιστεί αν θα πωλούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία ή θα υπάρξουν και άλλα σημεία διάθεσής τους.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλη Καπερνάρου, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι το υπουργείο διαπραγματεύτηκε σκληρά με την τρόικα και υποστήριξε ότι για την Ελλάδα δεν ενδείκνυται η πώληση των ΜΥΣΥΦΑ και εκτός των φαρμακείων, διότι η Ελλάδα έχει τη βασική ιδιαιτερότητα να διαθέτει τα περισσότερα φαρμακεία, κατ’ αναλογία πληθυσμού, στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η πρόταση της κυβέρνησης ήταν να δοθεί, τους επόμενους τρεις μήνες στους φαρμακοποιούς, η δυνατότητα να αποδείξουν ότι δεν παραβιάζονται οι κανόνες του ανταγωνισμού και ότι δεν υπάρχει καρτέλ ως προς τις τιμές πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ.

«Εάν εμείς έχουμε δίκιο και σε αυτούς τους τρεις μήνες αποδειχθεί ότι λειτουργεί η ελεύθερη αγορά εντός των φαρμακοποιών, η συζήτηση περί των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των σούπερ μάρκετ έχει τελειώσει οριστικά» είπε ο κ. Γεωργιάδης. Προειδοποίησε πάντως ότι «εάν δημιουργηθεί κάποιου είδους καρτέλ και, άρα, διαπιστώσουμε ότι πουθενά και σε κανένα φαρμακείο δεν έχει υπάρξει η παραμικρή έκπτωση κατά το διάστημα των τριών μηνών, αλλά όλες οι τιμές είναι απολύτως διατιμημένες στο ανώτατο σημείο, εκεί θα υπάρξει μια μεγάλη συζήτηση, γιατί η ύπαρξη καρτέλ είναι και παράνομη και ηθικά καταδικαστέα».

Από την πλευρά του ο κ. Καπερνάτος σχολίασε ότι «τα καρτέλ τα κάνουν τα ολιγοπώλια, τα μονοπώλια και οι επιχειρήσεις, δεν τα κάνουν τα μαγαζάκια της γειτονιάς». Ο βουλευτής ανέφερε ότι, αν προχωρήσει η πώληση των ΜΥΣΥΦΑ και εκτός φαρμακείων, θα κλείσουν φαρμακεία και σημείωσε ότι το κράτος χρωστάει στους φαρμακοποιούς 280 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται πάντως ότι οι φαρμακοποιοί επιμένουν ότι το περιθώριο μείωσης των λιανικών τιμών είναι ιδιαίτερα περιορισμένο και εκτιμούν ότι δεν θα ξεπεράσει το 3%.