Βρέφος 6 μηνών πέθανε από Μηνιγγίτιδα στη Θεσσαλονίκη

26-12-2016

Πέντε νέα κρούσματα μηνιγγίτιδας μέσα σε 15 μέρες και ο τραγικός θάνατος ενός μωρού έξι μηνών στη Θεσσαλονίκη είναι ο θλιβερός απολογισμός της νόσου, μόνο του τελευταίων ημερών στη χώρα μας. Είναι μάλιστα απίστευτο, ότι ενώ πλέον υπάρχει εμβόλιο που προστατεύει από την ασθένεια, το οποίο έχει ενταχθεί στο τελευταίο νέο δελτίο τιμών του Ιανουαρίου, δεν υφίσταται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που θα έπρεπε να γνωμοδοτήσει και να εισηγηθεί για να λάβει τιμή αποζημίωσης. Και αυτό γιατί έχει λήξει η θητεία της Επιτροπής από το Σεπτέμβριο και λόγω γραφειοκρατικής ολιγωρίας δεν έχει ανασυσταθεί.

Έτσι παρά τα στοιχεία  που αναφέρουν ότι το Δεκέμβριο σημειώθηκαν 28 περιστατικά ιογενούς μηνιγγίτιδας, σχεδόν διπλάσια κρούσματα από όσα είχαν δηλωθεί τον Δεκέμβριο του 2012 (15) ενώ συνολικά, στο 2013, είχαμε 688 κρούσματα μηνιγγίτιδας, εκ των οποίων τα 348 ήταν ιογενή, τα ελληνόπουλα παραμένουν εκτεθειμένα στον κίνδυνο της ασθένειας ενώ θα μπορούσαν να θωρακισθούν εναντίον της νόσου. 

Το  νέο εμβόλιο που κυκλοφορεί στη χώρα μας εδώ και δύο μήνες, χωρίς όμως να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, ενδείκνυται για την προστασία από το μηνιγγιτιδόκοκκο  τύπου Β, που ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Το κόστος του εμβολίου είναι 116 ευρώ ενώ ενδέχεται να πρέπει να γίνεται σε δόσεις ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Όταν είναι π.χ. βρέφος ένα παιδί μπορεί να πρέπει να του γίνει και σε παραπάνω δόσεις ανεβάζοντας το κόστος.

Η συγκεκριμένη νόσος που αποτέλεσε και μεγάλο εφιάλτη στη χώρα μας παλιότερες δεκαετίες, είναι εξαιρετικά δύσκολη στη διάγνωσή της, αφού τα αρχικά συμπτώματα δε διαφέρουν από αυτά του κοινού κρυολογήματος, Εάν μάλιστα, δε γίνει σωστά και έγκαιρα η διάγνωση, μπορεί να επέλθει ο θάνατος ακόμη και σε διάστημα 24-48 ωρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 1 στα 10 άτομα που προσβάλλεται από τη νόσο, καταλήγει, ενώ 1 στα 5 άτομα επιβιώνει αλλά με σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως απώλεια της ακοής, μαθησιακές δυσκολίες, ακόμη και με ανοιχτό το ενδεχόμενο του ακρωτηριασμού άκρων.

 Τα συμπτώματα της νόσου είναι πυρετός, πονοκέφαλος, δυσκαμψία στον αυχένα, εμετό, ζαλάδα, φωτοφοβία κι εξάνθημα κόκκινων κηλίδων οι οποίες δεν εξαφανίζονται με την πίεση του δέρματος. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να εκδηλωθούν από μερικές ώρες έως μία με δύο ημέρες. Αυξημένος κίνδυνος νόσησης από μηνιγγίτιδα εμφανίζεται πάντα σε κλειστούς χώρους μεγάλων συναθροίσεων, όπως τα σχολεία, οι φοιτητικές εστίες, και οι στρατώνες.

Σύμφωνα με την ομότιμη καθηγήτρια λοιμοξιολόγο και παιδίατρο Μαρία Θεοδωρίδου όλες οι ηλικιακές ομάδες μπορεί να προσβληθούν από τη μηνιγγιδοκοκκική νόσο με τα βρέφη, τα νήπια έφηβους και νεαρούς ενήλικες να αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Το κάπνισμμα και η ανταλλαγή φιλιών μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα προσβολής από τη νόσο στους έφηβους και στους νεαρούς ενήλικες.

Ήττα της σύγχρονης ιατρικής χαρακτηρίζει η κυρία θεοδωρίδου το ποσοστό θνητότητας  6%-15%  στη χώρα μας, των παιδιών που καταλήγουν εξαιτίας της νόσου παρά τη μεγάλη εξέλιξη της επιστήμης και τις νέες θεραπείες.

Και όλα αυτά όταν το πρώτο και μοναδικό εμβόλιο ενδεδειγμένο για παιδιά από δύο μηνών και εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι προσβάσιμο για τα Ελληνόπουλα την ίδια στιγμή που σε χώρες όπως στην Αγγλία αλλά στη Τσεχία  είναι ενταγμένο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Αλλά βέβαια για να έχουμε Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμού θα πρέπει να είχαμε Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών…