Και μετά τι νηστεία τι να φάω;

26-12-2016

Αύριο το βράδυ μετά την Ανάσταση, είτε έχουμε νηστέψει τις προηγούμενες ημέρες είτε όχι, είναι σαν να αποκτούμε ένα άλλοθι για να φάμε χωρίς πολλή σκέψη ό,τι υπάρχει στο πασχαλινό τραπέζι. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τις ισορροπίες χωρίς όμως να στερηθείτε.

 Το Σάββατο πριν την Ανάσταση

Μπορείτε να κάνετε μία καλή αρχή στην πασχαλινή σας διατροφή ξεκινώντας με ένα μικρό γεύμα τρείς με τέσσερις ώρες πριν την Ανάσταση. Έτσι δεν θα φτάσετε πεινασμένοι στο τραπέζι της μαγειρίτσας. Προτιμείστε μία σαλάτα με λεμόνι, πράσινα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, εσπεριδοειδή και παξιμαδάκια ολικής άλεσης, ή δοκιμάστε μία πολύχρωμη φρουτοσαλάτα με λίγο μέλι και κανέλα.

 Η μαγειρίτσα

Δεν είναι τυχαίο που στην παράδοσή μας το πρώτο φαγητό μετά από μία μακρά περίοδο νηστείας είναι η μαγειρίτσα. Η μαγειρίτσα είναι από μόνη της ένα πλήρες ισορροπημένο γεύμα το οποίο είναι ταυτόχρονα χαμηλό σε λιπαρά, αποτελεί δηλαδή την ιδανικότερη επιλογή. Η παραδοσιακή μαγειρίτσα περιέχει συνήθως πολλά μυρωδικά, αλλά και λαχανικά, τα οποία ως γνωστόν είναι πλούσια σε βιταμίνες και ινχοστοιχεία με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπλέον περιέχει ρύζι ως πηγή υδατανθράκων και τέλος συκωτάκια ως εξαίρετη πηγή πρωτεΐνης. Τα συκωτάκια είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, φώσφορο, βιταμίνη Α και βιταμίνη Β12. Η συμβουλή λοιπόν είναι το γεύμα σας μετά την Ανάσταση να αποτελείτε από ένα έως δύο πιάτα μαγειρίτσας και φυσικά τα παραδοσιακά κόκκινα αυγά!

 Τα αυγά

Το Πάσχα πάντα υπάρχει η απορία, ή ακόμη και το «άγχος» για πολλούς, πόσα αυγά μπορούν να φάνε. Η απάντηση είναι πως θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τα αυγά ως μία υπερτροφή πλούσια σε πρωτεΐνη απαραίτητη για το μυϊκό μας σύστημα και όχι μόνο, χολίνη η οποία φαίνεται να προστατεύει την μνήμη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη οι οποίες βελτιώνουν την όρασή , φολικό οξύ, φώσφορο, σίδηρο και τις βιταμίνες A και D. Τι γίνεται όμως με την περιεκτικότητα των αυγών σε χοληστερίνη; Ένα αυγό περιέχει περίπου 185mg χοληστερίνης, δηλαδή το 60% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Αυτό σημαίνει πως εάν δεν έχετε πρόβλημα με την χοληστερίνη σας μπορείτε άφοβα να καταναλώσετε 1 ολόκληρο αυγό την ημέρα και περισσότερα ασπράδια τα οποία δεν περιέχουν χοληστερίνη. Εάν η χοληστερίνη σας είναι «τσιμπημένη» σας συνιστούμε να καταναλώσετε 1 κρόκο και περισσότερα ασπράδια το Μ. Σάββατο όπου το γεύμα θα είναι χαμηλό σε λιπαρά, και την Κυριακή του Πάσχα όταν το γεύμα σας θα είναι πιο «λιπαρό» μπορείτε να περιοριστείτε στα ασπράδια των αυγών.

 Την Κυριακή του Πάσχα

Σε μία χώρα όπου η χαρά και η γιορτή συνδέεται άμεσα με το καλό φαγητό, την οικογένεια και τους φίλους δεν είναι ρεαλιστικό να πούμε πως την ημέρα εκείνη θα κάνουμε δίαιτα! Εξάλλου είναι γνωστό πως η στέρηση μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Γι αυτό σας προτείνουμε να δοκιμάσετε από όλα δίνοντας έμφαση όχι στο τι θα φάτε αλλά στο πόσο θα φάτε. Ξεκινήστε με ένα δροσερό και ελαφρύ πρωινό με φρούτα και γιαούρτι. Στη συνέχεια προσπαθήστε να αποφύγετε το τσιμπολόγημα και  να γεμίσετε τουλάχιστον το μισό σας πιάτο με σαλάτα, το 1/4 του πιάτου σας με κάποιον υδατάνθρακα (1 κομμάτι τυρόπιτα, 1 φέτα ψωμί, 1 χούφτα ρύζι ή μακαρόνια, 1 χούφτα τηγανητές πατάτες), και το υπόλοιπο 1/4 με τα παραδοσιακά αρνί, κοκορέτσι κλπ. Ακόμη ελέγξτε την ποσότητα του αλκοόλ που θα πιείτε αραιώνοντας το με παγάκια, ενώ επιλέξτε φρουτένια γλυκά όπως το ζελέ. Εάν το βράδυ πεινάσετε ετοιμάστε κάτι ελαφρύ όπως ένα τόστ ή ασπράδια αυγών και sticks λαχανικών με ένα deep γιαουρτιού.

 Την Δευτέρα του Πάσχα

Η Δευτέρα του Πάσχα είναι η ημέρα της κρίσης, η ημέρα που όλοι θέλουμε να ανέβουμε στη ζυγαριά για να δούμε «τι κάναμε» το Πάσχα. Αντισταθείτε στη ζυγαριά μέχρι την Πέμπτη του Πάσχα και εν τω μεταξύ βάλτε στη διατροφή σας το ψάρι, το κοτόπουλο, τα λαδερά, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά ενώ αποφύγετε το αλάτι και τα τηγανητά φαγητά.

 

Καλό Πάσχα σε όλους!

 

 Ήβη Παπαϊωάννου

Επιστήμων Τροφίμων και Ειδικός Διατροφής

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]

 

Πηγές:

1. USDA National Nutrient Database for Standard Reference. Last accessed 18/4/2014.

http://ndb.nal.usda.gov/

2. Incredible Egg. Last accessed 18/4/2014.

https://www.incredibleegg.org/health-and-nutrition/egg-nutrients/nutrient-label