Πρώτη συνάντηση του Ανδρέα Ξανθού με τον Ανδρέα Μαμαντόπουλο ως νέο πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Με τον νέο πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης 7 Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στον οποίο εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στην προσπάθεια του πρώτου να αποσοβήσει την οριστική αναστολή του ΕΕΣ από τις τάξεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ).

Από την πλευρά του, ο παλαιός συμφοιτητής του Ανδρέα Ξανθού και γιατρός επίσης Ανδρέας Μαμαντόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα προωθήσει προς εφαρμογή όλες τις εντολές και τις οδηγίες, τις οποίες έχει καταθέσει κατ’ επανάληψη η ΔΟΕΣ, προκειμένου ο ΕΕΣ να παραμείνει στις τάξεις του διεθνύς ερυθροσταυρικού κινήματος, και μάλιστα απαλλαγμένος από δουλείες του παρελθόντος.

Την ίδια στιγμή, ο ΕΕΣ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση, σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στην κορυφή της διοίκησης της οργάνωσης:

“To Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.), όπως νόμιμα συγκλήθηκε και συνεδρίασε σε πλήρη απαρτία στις 5 Νοεμβρίου 2018, αντικατέστησε τον κ. Οικονομόπουλο Νικόλαο με τον κ. Μαμαντόπουλο Ανδρέα στην Προεδρία του Ε.Ε.Σ.

Η αντικατάσταση έγινε με διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν 19 εκ των 25 Μελών. Εκ των 19, οι 14 ψήφισαν υπέρ της μομφής, με ένα 1 όχι και 4 λευκά, ενώ στην ψηφοφορία για ανάδειξη Προέδρου ψήφισαν 16 υπέρ του κ. Ανδρέα Μαμαντόπουλου, με 2 λευκά και 1 άκυρο.

Ο λόγος της αντικατάστασης ήταν:

  1. Η δυσλειτουργία εντός του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου
  2. Η δυσχέρεια των σχέσεων με τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου και την Ελληνική Πολιτεία, εξαιτίας της έλλειψης προσήλωσης προς το συμφωνημένο οδικό χάρτη επανόρθωσης του Ε.Ε.Σ. και
  3. Η έλλειψη συνεργασίας και σύμπνοιας με τους εργαζόμενους του Ε.Ε.Σ.

Πιστοί στο πνεύμα των Θεμελιωδών Αρχών του Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού και σαφώς μακριά από οποιαδήποτε πολιτική ή κομματική παρέμβαση, στόχος του νέου Προέδρου είναι η παραμονή του Ε.Ε.Σ. στους κόλπους του Διεθνούς Κινήματος, που με τις ενέργειες και παραλείψεις του τέως Προέδρου τέθηκε σε κίνδυνο.

Αυτό επιβεβαιώνεται από την ανακοίνωση του Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας κ. Francesco Rocca στις 11 Οκτωβρίου 2018, με την οποία δήλωσε με σαφή τρόπο ότι από 1ης Ιανουαρίου 2019 ενεργοποιείται αυτομάτως το καθεστώς αναστολής του Ε.Ε.Σ. από όλα τα Διεθνή Όργανα του Κινήματος.

Αυτή την ενεργοποίηση ο νέος Πρόεδρος θέλει να ανατρέψει τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες”.

Τέλος, ο Ανδρέας Μαμαντόπουλος θα παραχωρήσει στις 3:30 μ.μ. της Πέμπτης 8 Νοεμβρίου την πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως νέος πρόεδρος του ΕΕΣ.

Στα δικαστήρια ο Νικόλαος Οικονομόπουλος…

Εξάλλου, σε δική του γραπτή δήλωση, ο Νικόλαος Οικονομόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

“Σήμερα κατέθεσα αγωγή και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που θα συζητηθούν με την διαδικασία του κατεπείγοντος από τα Δικαστήρια των Αθηνών την ερχόμενη Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2019, με σκοπό την ακύρωση της παράτυπης διαδικασίας που εξέλεξε νέο Πρόεδρο Ε.Ε.Σ.”…

 

In this article