Πως τα έξυπνα κινητά αλλάζουν την σεξουαλικότητά μας

26-12-2016

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Ουρολόγος, Χειρουργός, Ανδρολόγος, Πρόεδρος Ανδρολογικού Ινστιτούτου

Είναι γεγονός πως δεν αποχωριζόμαστε σχεδόν ποτέ τις έξυπνες συσκευές μας, τις έχουμε μαζί μας ακόμα και στο κρεβάτι μας. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του χεριού μας στο μπάνιο, στην τουαλέτα και μοιραζόμαστε μυστικά της καθημερινότητάς μας με φίλους και συγγενείς.

Μοιάζει να είναι προέκταση του μυαλού, της γλώσσας και της ψυχής μας και με αυτές γράφουμε τις ιδιαίτερες μας σκέψεις, τις ερωτικές μας σκηνές και τις μοιραζόμαστε καλόπιστα αλλά και κακόπιστα με άλλους.

Αν για κάποιο λόγο δεν γνωρίζουμε που βρίσκονται ή είναι εκτός του οπτικού μας πεδίου, νιώθουμε ακρωτηριασμένοι. Ιδιαιτέρως, στις περιπτώσεις που χάσουμε το μαγικό αυτό εργαλείο βρισκόμαστε σε πανικό ακριβώς επειδή εκεί έχουμε καταγράψει και εκθέσει την ιδιωτική μας ζωή με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Η τεχνολογική εξέλιξη δεν ‘κρύβει’ τις δυνατότητες αυτών των συσκευών αλλά ούτε και τα ‘μυστικά’ μας. Είμαστε διάφανοι και ευάλωτοι σε μία κοινή θεά που εμείς οι ίδιοι επιλέξαμε να εκτεθούμε. Η εικονική μας εικόνα γίνεται η πύλη του παραδείσου και της κόλασής μας βγάζοντας στη φόρα με μεγεθυντικό φακό την ιδιωτική μας ζωή, δεν υπάρχει κανένα μυστήριο, καμία σιωπή, κανένα υπονοούμενο.

Βάσει πρόσφατων ερευνών, 1 στους 10 Αμερικανούς χρησιμοποιεί τη συσκευή του κατά τη διάρκεια του σεξ. Δύο στους δέκα νέους επίσης, κάνουν σεξ παρέα με τα smartphones. Είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα που δίνει η Google βάζοντας κανείς στη μηχανή αναζήτησης τη φράση “Smartphones and sex”, θα μείνετε άφωνοι αν δοκιμάσετε να αναζητήσετε την παραπάνω φράση.

Η ηδονική διαδρομή και η εξάρτηση από μία συσκευή, που την αναπαράγει σε πραγματικό χρόνο, χωρίς τη βοήθεια της φαντασίας, μεγεθύνει τις εμπειρίες μας ειδικότερα τις σεξουαλικές.

Η μικρή αυτή μαγική συσκευή μας δείχνει ότι θέλουμε να δούμε την ώρα που θέλουμε να το δούμε ενώ παράλληλα είναι και ανθρώπινη αφού τη διαχειρίζεται ένα μέλος του σώματός μας. Αποτελούν ουσιαστικά τον εξωτερικό μας σκληρό δίσκο που διαθέτει άπειρη μνήμη, πολύ περισσότερη τουλάχιστον από τον πραγματικό μας εγκέφαλο.

Είμαστε συνδεδεμένοι με την εμπειρία που είχαμε και την ευκολία αναπαραγωγής της σε οποιαδήποτε στιγμή χωρίς να χρειαζόμαστε το άλλο φυσικό πρόσωπο, χωρίς σκηνοθέτη, χωρίς να μετακινηθούμε καν από το κάθισμά μας, το γραφείο μας, το σπίτι μας.

Εμείς είμαστε προγραμματισμένοι για αυτές τις ιδιωτικές αμαρτίες, οι συσκευές είναι απλώς «τίμιες» και αντανακλούν αυτά που εμείς φαντασιωνόμαστε ίσως με μεγαλύτερη ευκολία και χωρίς κριτική από τον άλλον.

Οι συσκευές είναι κατασκευές του ανθρώπινου νου, αρχιτέκτονες όμως είναι τα ανθρώπινα μυαλά. Εμείς απλά υπηρετούμε αφού όμως πρώτα τις εφεύρουμε.