3 εκατομ. βρέφη το χρόνο πεθαίνουν τον πρώτο μήνα της ζωής τους

26-12-2016

Τουλάχιστον 3 εκατ. παιδιά που πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν ένα μήνα ζωής, θα μπορούσαν να σωθούν εάν λάμβαναν ποιοτική φροντίδα από την πρώτη στιγμή του τοκετού. Μάλιστα, οι θάνατοι νεογνών, αντιπροσωπεύουν ποσοστό 44% της συνολικής θνησιμότητας των παιδιών κάτω των πέντε ετών, ποσοστό που αντιπροσωπεύει μερίδιο μεγαλύτερο σε σχέση με το 1990. Αυτοί οι θάνατοι παρατηρούνται μεταξύ των φτωχότερων και των πλέον μειονεκτούντων πληθυσμών. 

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε την Τρίτη η UNICEF, σύμφωνα με την οποία κάθε χρόνο 2,9 εκατ. βρέφη πεθαίνουν μέσα στις πρώτες 28 μέρες της ζωής τους. Πιο επικίνδυνες για την ζωή του βρέφους αλλά και της μητέρας είναι οι πρώτες 24 ώρες μετά την γέννηση, με περίπου έναν στους δύο θανάτους να καταγράφεται σε αυτό το διάστημα. 

Οι υψηλότεροι αριθμοί νεογνικών θανάτων ετησίως, παρατηρούνται στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική, με την Ινδία (779.000) τη Νιγηρία (267.000) και το Πακιστάν (202.400) να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Για τις χώρες αυτές, κάθε ένα δολάριο που επενδύεται στην υγεία μιας μητέρας ή μωρού, έχει εννεαπλάσιο κοινωνικό και οικονομικό όφελος.