Το …προφίλ του ταξιδιώτη

26-12-2016

Το …προφίλ του ταξιδιώτη, ο προορισμός και η διάρκεια του ταξιδιού καθορίζουν το δείκτη επικινδυνότητας των διακοπών! Και επειδή η πρόληψη σώζει και στις διακοπές, ειδικοί επιστήμονες παρουσίασαν οδηγό «επιβίωσης» στη διάρκεια των διακοπών.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα « Καλοκαίρι & Υγεία » που οργάνωσαν σήμερα στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» η Επιστημονική Επιτροπή του Νοσοκομείου και η Εταιρεία Γεωγραφικής – Ταξιδιωτικής Ιατρικής και Τροπικών νόσων, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο πρόεδρος της Εταιρείας Γεωγραφικής – Ταξιδιωτικής Ιατρικής και Τροπικών νόσων κ. Κωνσταντίνος  Γερολυμάτος τόνισε ότι η προληπτική στρατηγική ενόψει διακοπών, ιδίως σε τρίτες χώρες, περιλαμβάνει επικαιροποίηση της εμβολιαστικής επάρκειας για τις αναδυόμενες νόσους (τέτανος/διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα,  ιλαρά/ερυθρά/παρωτίτιδα, ανεμοβλογιά), τους εμβολιασμούς ετοιμότητας (ηπατίτιδα Α, ηπατίτιδα Β, μηνιγγιτιδόκοκκος), εμβολιασμό, χημειοπροφύλαξη ή άλλα μέτρα για τις νόσους ειδικών προορισμών (ελονοσία, τυφοειδής, χολέρα, κίτρινος πυρετός, ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, λύσσα).

Επισήμανε δε ότι « δεν θα πρέπει να υποτιμάται η σημασία των λοιπών παραγόντων, όπως  διατροφικές συστάσεις (νερό, τρόφιμα), σεξουαλική συμπεριφορά, ατυχήματα με ζώα, αποφυγή νυκτερινής οδήγησης, κατάχρηση αιθανόλης, χρήση ουσιών, αλόγιστη έκθεση στον ήλιο και ακραίες θερμοκρασίες».           

Τις τρεις ενότητες της ημερίδας ( «Καλοκαίρι και Ταξίδι» – «Καλοκαίρι και Ατυχήματα» – «Καλοκαίρι και Δέρμα» ) παρουσίασαν εξειδικευμένοι ιατροί (χειρουργοί, πνευμονολόγοι, λοιμωξιολόγοι, δερματολόγοι, αλλεργιολόγοι, παθολόγοι κλπ ), οι οποίοι τόνισαν ότι οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν το δείκτη επικινδυνότητας σε ένα ταξίδι εξαρτώνται από το προφίλ του ταξιδιώτη (φύλλο, ηλικία, χρήση φαρμάκων κ.α.) τον προορισμό και την διάρκεια του ταξιδιού (εποχή, μέρος και συνθήκες διαμονής, συνθήκες ασφάλειας και πολιτιστικές ιδαιτερότητες στη χώρα προορισμού κ.α. ).