Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: 5 τρόποι να φροντίσετε τον εαυτό σας!

13-11-2018

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου, η πρόληψη και ο αυτοέλεγχος είναι οι στρατηγικές που θα πρέπει να αναδειχθούν ως προτεραιότητα. Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί μία από τις χρόνιες καταστάσεις η οποία μπορεί να αναστραφεί μέσα από συστηματικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως 7 στους 10 ασθενείς με υψηλό ζάχαρο έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν τα δεδομένα στη ζωή τους, βελτιώνοντας απλά τις καθημερινές τους συνήθειες.

Ο γιατρός σας και οι υπόλοιπο ειδικοί υγείας που σας παρακολουθούν, θα σας δώσουν σημαντικές συμβουλές για τη διαχείριση του ζαχάρου. Όμως εκείνο που τελικά μετράει είναι η φροντίδα που παρέχετε εσείς καθημερινά στον εαυτό σας! Ακολουθούν εφτά απλές συμβουλές για καλύτερο αυτοέλεγχο.

Διατροφική ισορροπία

Υδατάνθρακες, λιπαρά, ζάχαρη και άλλα πολλά διατροφικά συστατικά έχουν «ενοχοποιηθεί» για την εμφάνιση ζαχαρώδους διαβήτη. Εκείνο όμως που θα πρέπει να θυμάστε είναι πως το διαιτολόγιό σας δεν διαφέρει σε τίποτα από εκείνο ενός υγειούς ατόμου το οποίο έχει καταφέρει να υιοθετήσει ισορροπημένες συνήθειες. Μερικές από τις σημαντικότερες διατροφικές συμβουλές είναι:

  • Αυξήστε την ποικιλία των τροφών που καταναλώνετε, δίνοντας έμφαση σε τροφές φυτικής προέλευσης.
  • Μην αποφεύγετε τους υδατάνθρακες, αλλά καταναλώστε τους στην σωστή ποσότητα.
  • Αγαπήστε τα χρωματιστά λαχανικά και φρούτα, καθώς σας χαρίζουν βιταμίνες και φυτικές ίνες.
  • Σε κάθε σας γεύμα συνδυάστε τους υδατάνθρακές με καλά λιπαρά ή πρωτεΐνη.
  • Μαγειρέψτε στο σπίτι και αποφύγετε έτοιμα γεύματα ή σνακ.
  • Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε καλά.

Φυσική δραστηριότητα

Μερικά λεπτά φυσικής δραστηριότητα κάθε ημέρα φέρνουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία σας. Από τον καλύτερο έλεγχο του ζαχάρου, μέχρι την απώλεια βάρους και τη διαχείριση τους στρες. Πριν ξεκινήσετε κάποια δραστηριότητα συζητείστε με το γιατρό σας ποια είναι καταλληλότερη για εσάς, αλλά και πως θα ρυθμίσετε τη φαρμακευτική σας αγωγή γύρω από αυτή.

Φαρμακευτική διαχείριση

Μην αμελείτε την ορθή χρήση της φαρμακευτικής σας αγωγής. Ζητείστε από το φαρμακοποιό να σας βοηθήσει με την έγκαιρη εκτέλεση των συνταγών. Χρησιμοποιείστε τις ειδικές θήκες φαρμάκων, που πωλούνται στα φαρμακεία για καλύτερη οργάνωση και συμμόρφωση με την αγωγή.

Συνεχής έλεγχος

Ελέγχετε συστηματικά το ζάχαρό σας, έχοντας στο μυαλό σας τους παρακάτω στόχους:

  • Πρωινή μέτρηση: Ζάχαρο θα πρέπει να βρίσκεται μεταξύ 80–130 mg/dl.
  • Δύο ώρες μετά από ένα γεύμα: Οι ιδανικές τιμές για άτομα με διαβήτη βρίσκονται κάτω από 180 mg/dl.
  • Αιματολογικές εξετάσεις: Εάν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HAb1C) είναι χαμηλότερη από 7%, σημαίνει πως έχετε διαχειριστεί καλά το ζάχαρό σας τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Παρατήρηση των αναγκών

Είναι πολύ σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και τις «ανάγκες» του. Για παράδειγμα μην αμελείτε την υγιεινή των ποδιών. Καθαρίζετε προσεκτικά και παρατηρείστε τυχόν αλλαγές. Οτιδήποτε σας ανησυχήσει, μην αμελήσετε να το συζητήσετε αμέσως με το γιατρό σας. Κάντε το ίδιο όταν αισθάνεστε ζαλάδα, ατονία ή αδυναμία συγκέντρωσης.

Πιστέψτε στον εαυτό σας και πραγματοποιείστε μικρές αλλαγές στις συνήθειές σας. Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να πάρετε το διαβήτη στα χέρια σας και να βελτιώσετε την κάθε σας ημέρα!

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
[email protected]
Διαβάστε επίσης
Διαβήτης: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε
Είναι η απώλεια βάρους η «θεραπεία» στο διαβήτη;