Σχέδιο υπουργικής απόφασης για τη διασφάλιση της πρόσβασης ΑμεΑ στα ΜΜΕ

22-11-2018

Τα μέσα πρόσβασης, η διαδικασία καθώς και οι τεχνικές προδιαγραφές διασφάλισης της πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στις υπηρεσίες των παρόχων υπηρεσιών μέσων μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας, δηλαδή των τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης μετάδοσης, της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, των συνδρομητικών σταθμών και των παρόχων μη γραμμικών υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, καθορίζονται με σχέδιο υπουργικής απόφασης.

Το σχέδιο υπουργικής απόφασης έθεσε σε δημόσια διαβούλευση – θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 15.00 – ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης  κ. Ελευθέριος Κρέτσος.

Σύμφωνα με το άρθρο 02 (Μέσα πρόσβασης των ΑμεΑ στις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων), τα μέσα πρόσβασης των ΑμεΑ στις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων είναι ιδίως ο υποτιτλισμός, η χρήση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας και της ακουστικής περιγραφής εικόνας.

Η κύρια γλώσσα υποτιτλισμού είναι η ελληνική. Οι υπότιτλοι είναι επιλέξιμοι και πρέπει να συγχρονίζονται με την εικόνα. Το κείμενο των υποτίτλων δεν ξεπερνά τις δύο σειρές και κάθε σειρά τους 30 χαρακτήρες. Η γραμματοσειρά των υποτίτλων μπορεί να αυξομειώνεται κατόπιν επιλογής του τελικού χρήστη.

Οι παρουσιαστές της ελληνικής νοηματικής γλώσσας επιλέγονται από τους παρόχους μετά από πρόταση της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος. Η ακουστική περιγραφή εικόνας πραγματοποιείται στην ελληνική γλώσσα και είναι διακριτή από τις ομιλίες των προσώπων. Όπως αναφέρεται στο άρθρο 04, οι δημόσιες ανακοινώσεις συμπεριλαμβανομένων και των διαγγελμάτων του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και των ανακοινώσεων έκτακτης ανάγκης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών πρέπει να μεταδίδονται στο γενικό κοινό μέσω υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων στην ελληνική γλώσσα και σε ένταση μεγαλύτερη της συνήθους ροής του προγράμματος.