ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι θα κάνει ο Ανδρέας Ξανθός για τα αναβολικά από τα ιδιωτικά γυμναστήρια

27-11-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του healthview.gr, κρίσιμη ημέρα είναι η Τετάρτη 28 Νοεμβρίου για την κραυγαλέα ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και νομιμοποιεί απροκάλυπτα την πώληση ακόμη και αναβολικών – στεροειδών από τα ιδιωτικά γυμναστήρια της γειτονιάς.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του healthview.gr, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός προτίθεται να “αξιοποιήσει” τις αντικειμενικές, φραστικές και ουσιαστικές ανακρίβειες, τις οποίες περιλαμβάνει η παράγραφος 3 του άρθρου 74 του εν λόγω νομοσχεδίου, το οποίο θα δοθεί από τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στη δημόσια διαβούλευση.

Ο Ανδρέας Ξανθός θα επιχειρήσει με αυτόν τον τρόπο να επιτύχει ακόμη και την πλήρη απόσυρση της παραγράφου 3 του άρθρου 74 του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη στιγμή κατά την οποία, μάλιστα, έντονες είναι οι σχετικές αντιδράσεις όχι μόνο από την πλευρά του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), αλλά και από την πλευρά υψηλόβαθμων στελεχών της ίδιας της γενικής γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), η οποία φέρεται να μην είχε ενημερωθεί σχετικά με το περιεχόμενο του εν λόγω νομοσχεδίου, όπως χωρίς τη σχετική ενημέρωση παρέμεινε επίσης ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Ανδρέας Ξανθός έχει ήδη ενημερώσει τη διοίκηση του ΠΦΣ για τις προθέσεις του ως προς την παράγραφο 3 του άρθρου 74 του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Να αποσυρθεί η απαράδεκτη διάταξη

«Είναι εγκληματική η πρόθεση υπαγωγής της αρμοδιότητας για αυτά τα σκευάσματα από το υπουργείο Υγείας στο υφυπουργείο Αθλητισμού. Η συγκεκριμένη διάταξη θέτει σε κίνδυνο την υγεία όσων αθλούνται και κυρίως των εφήβων, καθώς επιτρέπει τη χορήγηση των βιταμινών, των σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής χωρίς την έγκριση και την εποπτεία ενός επιστήμονα υγείας», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Διονύσιος Ευγενίδης.

Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει ότι «τα συμπληρώματα διατροφής προσομοιάζουν με τα φάρμακα, καθώς έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες, ανεπιθύμητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και σκευάσματα. Συνεπώς πρέπει να χορηγούνται μόνο διά χειρός φαρμακοποιού. Ζητούμε την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης αυτής διάταξης».