Τσακαλώτος: Δεν έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να ικανοποιούμε αιτήματα!

28-11-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Σαφείς αποστάσεις από την κυρίαρχη κυβερνητική «γραμμή» και, ασφαλώς, τη «γραμμή» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την οποίαν η έξοδος από τα μνημόνια επιτρέπει στην κυβέρνηση να λάβει «θετικά μέτρα» τα οποία θα έχουν ευθείες και άμεσες συνέπειες στο πραγματικό εισόδημα των πολιτών, τήρησε τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει η ίδια η ΠΟΕΔΗΝ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι «οι μνημονιακές δεσμεύσεις υφίστανται και θα τηρηθούν. Δεν είμαστε μια φυσιολογική χώρα, καθώς έχουμε χάσει το 25% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, δεν έχουμε τη δυνατότητα να ικανοποιούμε τα αιτήματα. Δεν διαθέτουμε δημοσιονομικό χώρο. Πολλά εκ των αιτημάτων που αναλύσατε μου ακούγονται δίκαια. Δεν τα γνωρίζω, όμως, και θα τα κουβεντιάσω με τον αρμόδιο υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό».

Στη συνέχεια, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι «η κατάσταση στη Δημόσια Υγεία είναι χάλια, αλλά κάθε ημέρα γίνεται καλύτερη, κατά τη δική μας άποψη, και όχι χειρότερη»…

Τέλος, σχετικά με τη σύγκλιση των δημόσιων δαπανών Υγείας της χώρα μας με το μέσο όρο της Ευρώπης, «το θέλουμε, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα», ενώ ο ίδιος αναγνώρισε, πάντα σύμφωνα με όσα μεταφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, ότι «τα μεγέθη του εφετινού κρατικού προϋπολογισμού είναι ίδια με τα περυσινά».