To νέο εργαλείο του EFSA υπολογίζει τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά!

02-12-2018

Το νέο διαδραστικό εργαλείο που περιλαμβάνει τις Διατροφικές Τιμές Αναφοράς για τα συστατικά των τροφίμων, παρουσίασε ο EFSA. Η διαδικτυακή εφαρμογή ονομάζεται DRV Finder και αποτελεί μία βάση δεδομένων που «έλειπε» από την Ευρώπη.

Τι περιλαμβάνει;

Το DRV Finder σας επιτρέπει να αναζητήσετε τις ανάγκες είτε βάσει του πληθυσμιακού γκρουπ, είτε του θρεπτικού συστατικού που σας ενδιαφέρει. Πιο συγκεκριμένα μπορείτε να βρείτε τις τιμές Επαρκούς Πρόσληψης (Adequate Intake, AI), Πρόσληψης Αναφοράς Πληθυσμού (Population Reference Intake,PRI), Μέσης Απαίτησης (Average Requirement, AR) και Ανώτατου Ορίου (Upper Limit, UL) για το νερό, τους υδατάνθρακες, την πρωτεΐνη, 14 βιταμίνες και 13 ιχνοστοιχεία.

Μπορείτε να βρείτε το DRV Finder πατώντας εδώ.

Σε ποιους απευθύνεται;

Το εργαλείο μπορεί να φανεί χρήσιμο όχι μόνο στους ειδικούς διατροφής και υγείας, αλλά και στις βιομηχανίες τροφίμων. Ακόμη όμως και εάν είστε καταναλωτής μπορείτε εύκολα να περιηγηθείτε στο site και να απαντήσετε σε ερωτήματα που αφορούν την επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών ή την κάλυψη των αναγκών μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Είναι έγκυρο το νέο εργαλείο;

O EFSA (European Food Safety Authority) αποτελεί την ανεξάρτητη επιστημονική αρχή για θέματα τροφίμων, διατροφής, ζωικής και φυτικής παραγωγής στην Ευρώπη. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στελεχώνεται από έγκριτους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας. Αποτελεί την πλέον αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης σε θέματα διατροφής, διατροφικού κινδύνου και ασφάλειας τροφίμων. Συνεπώς, το DRV Finder θα αποτελέσει έναν εξαιρετικό σύμμαχο για όσους μελετούν τη διατροφή ή απλά ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τις ανάγκες τους.

Το DRV Finder έρχεται με σχεδόν 80 χρόνια καθυστέρηση, σε σύγκριση με την Αμερική. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού ήδη από τη δεκαετία του 1940 έχουν θεσπιστεί οι Διατροφικές Τιμές Αναφοράς από το Ινστιτούτο Της Υγείας (Instutute of Medicine). Οι ανάγκες όμως κάθε πληθυσμού διαφέρουν, για το λόγο αυτό το νέρο εργαλείο του EFSA φέρνει την Ευρώπη ένα βήμα πιο κοντά στην καλύτερη υγεία των κατοίκων της.

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
[email protected]