Ανεμβολίαστος 49χρονος το πρώτο θύμα από τον ιό της γρίπης

02-12-2018

Ανεμβολίαστος 49χρονος άνδρας, ο οποίος ανήκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι το πρώτο θύμα της περιόδου από τον ιό της γρίπης. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο συγκεκριμένος ασθενής είχε προσβληθεί από στέλεχος ιού τύπου Α και είχε νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την εβδομάδα 19 – 25 Νοεμβρίου οι επισκέψεις σε γιατρό με συμπτώματα γρίπης ήταν ελάχιστες. Την ίδια εβδομάδα έφτασαν για εξέταση και πιθανή ταυτοποίηση του ιού της γριπης στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης, 42 δείγματα, από τα οποία όμως κανένα δεν βρέθηκε θετικό στον ιό.

Οι ειδικοί συστήνουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ιδανικά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, και καθόλη τη διάρκεια του έτους ιδίως για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, κυρίως παιδιά και ηλικιωμένοι με χρόνια νοσήματα και ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το φετινό εμβόλιο προστατεύει από τους ιούς της γρίπης σε ποσοστά που προσεγγίζουν το 70%. Όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, το εμβόλιο προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, καταλήγουν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι η κλασικοί κανόνες καθημερινής υγιεινής , όπως το καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή του συγχρωτισμού, βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη της γρίπης, στον έλεγχο της διασποράς του ιού και των επιπλοκών της.