Sleep text: Τι είναι και πως μας επηρεάζει

13-12-2018

Το smartphone έχει γίνει πλέον επέκταση του χεριού μας. Κοιμόμαστε και ξυπνάμε με αυτό. Μένουμε με αυτό στο χέρι μας ακόμα κι όταν έχουμε αποκοιμηθεί. Κάτι που οι ειδικοί αποκαλούν πλέον «sleep texting». Αυτό βέβαια είναι πολύ κακό για εμάς και την υγεία μας.

Τί είναι όμως αυτό ακριβώς; Πρόκειται για μία όλο και αυξανόμενη συνήθεια των νέων ανθρώπων να δέχεται και να στέλνει μηνύματα ενώ πέφτει για ύπνο ή ακόμη και να είναι ήδη κοιμισμένοι. Έτσι, ξεχνούν ότι έχουν στείλει αυτά τα μηνύματα την επόμενη μέρα!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Villanova στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 372 φοιτητές και μέτρησαν την χρήση των κινητών τους κατά τον ύπνο αλλά και την ποιότητά του.
Η επικεφαλής της έρευνας Elizabeth Dowdell και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως το 26,5% είχε κάνει «sleep texting», μειώνοντας την ποιότητα του ύπνου λόγω του κινητού.
Το 72% που είχε κάνει «sleep texting», δεν είχε μνήμη ότι είχε στείλει μήνυμα σε κάποιον κατά την διάρκεια του ύπνου.
Το 25% ανέφερε ότι δεν ήξερε τι είχε στείλει.

Όπως είπε η Dowdell, «η έλλειψη μνήμης δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει καθώς όταν οι άνθρωποι ξυπνούν μετά από κάποια λεπτά ύπνου είναι αδύνατο να ανακαλέσουν τα τελευταία λεπτά πριν αποκοιμηθούμε».

Αυτή η ακούσια δραστηριότητα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ύπνο μας και στην ποιότητά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κινητά: Είναι 7 φορές πιο βρώμικα από το κάθισμα της τουαλέτας