Πως να κάνετε δίαιτα τρώγοντας γλυκό κάθε ημέρα!

12-12-2018

Η απαγόρευση των απολαύσεων κατά τη διάρκεια μίας δίαιτας, ή καλύτερα μίας ισορροπημένης διατροφής, ίσως αποτελεί τη μεγαλύτερη προκατάληψη που συνοδεύει την απώλεια βάρους. Ακόμη η άρνηση της στέρησης αγαπημένων τροφίμων όπως είναι τα γλυκά, είναι ανασταλτικός παράγοντας για να ξεκινήσει κανείς την προσπάθεια. Στο ερώτημα λοιπόν εάν υπάρχει δίαιτα που επιτρέπει την καθημερινή κατανάλωση γλυκών, η απάντηση είναι πως ναι!

Η ζυγαριά της ενέργειας

Το «βάρος» είναι ένας αριθμός που δείχνει πόσες θερμίδες, καταναλώνετε μέσα στην ημέρα, σε σύγκριση με την ενέργεια που το σώμα χρειάζεται για να επιτελέσει τις βασικές του λειτουργίες ή να κινηθεί. Η παραδοχή αυτή ονομάζεται «ισοζύγιο ενέργειας». Όταν κανείς τρώει λιγότερο απ’ όσο καίει χάνει βάρος, ενώ ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει όταν παίρνει. Η πρώτη αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση μίας διατροφής που στοχεύει στον έλεγχο των κιλών. Θεωρητικά αυτό σημαίνει πως θα χάσετε βάρος ό,τι και να φάτε. Αρκεί οι θερμίδες που καταναλώνετε να είναι λιγότερες από όσες χρειάζεται το σώμα. Στην πράξη όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς η ποιότητα των επιλογών επηρεάζει το μεταβολισμό, τον κορεσμό και την υγεία σε βάθος του χρόνου. Επιπλέον, το τι θα φάτε έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποσότητα της τροφής που θα καταναλώσετε τελικά.

Η «γλυκιά» χρυσή τομή

Την ίδια στιγμή που η ζυγαριά της ενέργειας παίζει καθοριστικό ρόλο στην απώλεια βάρους, το ψυχολογικό κομμάτι της προσπάθειας παραμένει καθοριστικό. Η «στέρηση» οδηγεί τις περισσότερες φορές στην απώλεια του ελέγχου, συνεπώς και στην αδυναμία διατήρησης των υγιεινών συνηθειών. Δηλαδή, οι πιθανότητες να «κρατήσετε» μία δίαιτα για περισσότερο από μία εβδομάδα, είναι πολύ λίγες εάν αυτή είναι στερητική. Εξάλλου στόχος κάθε προσπάθειας για απώλεια βάρους είναι η διαμόρφωση ισορροπημένων και ρεαλιστικών συνηθειών, που θα μπορέσετε να εφαρμόζετε κάθε ημέρα. Έτσι μία γλυκιά συνήθεια κάθε ημέρα όχι μόνο δεν χαλάει τη δίαιτά σας, αλλά ενδεχομένως σας βοηθά να υιοθετήσετε ένα περισσότερο υγιεινό διατροφικό πρότυπο.

Συμβουλές για να τρώτε γλυκό κάθε ημέρα

Φυσικά, δεν είναι λογικό να τρέφεστε μόνο με γλυκά καθώς έτσι θα «χάσετε» όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που σας προσφέρουν οι υπόλοιπες ομάδες τροφίμων. Επιτρέψτε όμως στον εαυτό σας να καταναλώνετε ένα γλυκό κάθε ημέρα, ακολουθώντας τις παρακάτω μικρές συμβουλές:

  • Ετοιμάστε μία λίστα με τα «επιτρεπόμενα» γλυκά. Κάποιες μέρες μπορεί να είναι φρούτα με μέλι ή κομμάτια σοκολάτας, άλλη μέρα κάποιο γλυκό ή παγωτό.
  • Καλύψτε την ανάγκη σας για κάτι γλυκό δίνοντας έμφαση στην ποσότητα.
  • Επιλέξτε μία σταθερή ώρα της ημέρας που θα καταναλώσετε τη γλυκιά λιχουδιά.
  • Βγάλτε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με το γλυκό που θα φάτε κάθε ημέρα.
  • Μην υποκύπτετε σε πειρασμούς «εκτός προγράμματος», όπως είναι τα κεράσματα στο γραφείο.
  • Προσπαθήστε να δώσετε έμφαση στην ποιότητα των υπόλοιπων σνακ ή γευμάτων. Αποφύγετε να είναι πολύ επεξεργασμένα, προτιμήστε τις σπιτικές επιλογές.
  • Αθληθείτε περισσότερο. Ακόμα και είκοσι λεπτά περπάτημα μπορεί να κάνουν τη διαφορά!
  • Απαλλαγείτε από τύψεις και ενοχές, που συχνά οδηγούν σε επεισόδια υπερφαγίας.

Θυμηθείτε πως το φαγητό είναι απόλαυση, και η ισορροπημένη διατροφή το μέσο για μία υγιεινή ζωή!

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
[email protected]
Βιβλιογραφία
Weigle DS. Modified macronutrient diets and weight loss–are food choice and variety more important than caloric restriction? Nat Clin Pract Endocrinol Metab. 2007 Nov;3(11):728-9. Epub 2007 Sep 4.