Τι συμβαίνει με τους συλλόγους των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και αυτισμό;

13-12-2018

Το κράτος επιμένει στην επιλεκτική έξωση του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) και του Σωματείου Γονέων Ατόμων με Αυτισμό «ΝΙΚΗ» στερώντας τα αυτονόητα δικαιώματα των ΑμεΑ. Εδώ και αρκετό καιρό, οι ως άνωθεν σύλλογοι έχουν προβεί σε σειρά ενεργειών και επαφών με πλήθος θεσμικών φορέων οι οποίες έως σήμερα είναι άκαρπες. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η στάση του Δημάρχου Ελληνικού, με τη σκληρή και αδιάφορη στάση του.

Αυτά τόνισε την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου η πρόεδρος του ΣΑμΣΚΠ κ. Μαράκα, η οποία συμπλήρωσε για την περίεργη αυτή υπόθεση τα εξής:

“Από το 2017 μέχρι σήμερα έχουμε εκθέσει τα προβλήματά μας και τις θέσεις μας σε φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, από τον Πρόεδρο της Βουλής μέχρι τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο, την Αρμόδια Υπουργό Διαχείρισης του Ελληνικού, την Αρμόδια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την Περιφερειάρχη και άλλους.

Πρέπει να εξάρουμε τη στάση που τήρησαν το Ίδρυμα Λάτση και η Lamda Development, καθώς και να επισημάνουμε και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Περιφέρειας. Πρόσφατα κατατέθηκαν επερωτήσεις στη Βουλή από την ευρύτερη Αντιπολίτευση.

Είναι αναγκαίο να κάνουμε γνωστό τι ακριβώς συμβαίνει ώστε να κινητοποιήσουμε με αυτό τον τρόπο το κοινωνικό αίσθημα των συμπολιτών μας.

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας φιλοξενεί πάνω από 2.000 ασθενείς, με 25 ομάδες υποστήριξης και σωματικής ενδυνάμωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Έχει διοργανώσει πάνω από 60 επιστημονικές ημερίδες και έχει κερδίσει 3 βραβεία (βραβείο Συλλόγου Ασθενών του διεθνή θεσμού των Prix Gallien, Αριστείο υποστήριξης των Αριστείων ζωής 2009 από τον Όμιλο Αντ1 και το περιοδικό Forma καθώς και τιμητική πλακέτα από το Δήμο Αθηναίων για την εθελοντική εργασία). Έχει ενεργή ετήσια παρουσία στην Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση με ενημερωτικά περίπτερα σε κεντρικές πλατείες της Αθήνας, του Πειραιά αλλά και σε άλλα κεντρικά σημεία στην Αττική. Εκτός αυτών, ο Σύλλογος εκδίδει το τριμηνιαίο περιοδικό ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ από το 2007 έως και σήμερα με την έκδοση 46 τευχών ως τώρα, την έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων, και έχει, επιπροσθέτως, δημιουργήσει την Ενημερωτική Ταινία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, sMS.

O Επιστημονικός Σύνδεσμος ΝΙΚΗ λειτουργεί από το 2000 και είναι ένας φορέας γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρίες ο οποίος φιλοξενεί 50  άτομα με αυτισμό. Ο σύνδεσμος είναι ένα αναγνωρισμένο σωματείο, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης γονέων και κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες( Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ.), μέλος της Πανελλήνιας Αθλητικής Ομοσπονδίας Α. με Α. καθώς και μέλος της διεθνούς οργάνωσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία F.T.I. Οι αναπηρίες που εξυπηρετεί ο Σύλλογος είναι η νοητική στέρηση, οι διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός), διάφορα σύνδρομα, εγκεφαλική παράλυση, παραπληγία, προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχωτικές διαταραχές.

Ο χώρος λειτουργίας των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου βρίσκεται εντός των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων του Ελληνικού «Γήπεδο softball». Ο χώρος αυτός παραχωρήθηκε με σύμβαση η οποία έχει λήξει από τα Ολυμπιακά ακίνητα, και έχει διαμορφωθεί με έξοδα του Συνδέσμου κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι κατά το δυνατόν προσιτός και λειτουργικός στα άτομα με αναπηρία, τα οποία εξυπηρετεί ο Σύνδεσμος. Η δομή του χώρου είναι κατανεμημένη σε 10 αυτόνομες αίθουσες (λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, ειδικής διδασκαλίας, αίθουσες Βαθμίδας I, II,III, Playroom, υπνοδωμάτιο πλήρες, χώρο  υγιεινής, χώρο αποθήκευσης εκπαιδευτικού υλικού). Οι αίθουσες αυτές έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι αρκετά φωτεινές, καθώς δίνουν πρόσβαση σε ένα μεγάλο αυλόγυρο, ο οποίος χρησιμεύει για τις εξωτερικές δραστηριότητες των μελών(ψυχαγωγικές, αθλητικές κ.τ.λ.)

Επιπλέον, η Γραμματεία του συνδέσμου βρίσκεται πλησίον των Δημοτικών Ιατρείων και γενικά των Υπηρεσιών Πρόνοιας σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο, ο οποίος είναι προσιτός προς τους Δημότες αλλά και προς όλες τις οικογένειες που έχουνε την ανάγκη των υπηρεσιών του Συλλόγου.

Κλείνοντας θέλουμε να υπογραμμίσουμε την αδικία που προκύπτει από την επιλεκτική πολιτική του κράτους ώστε να ισσοροπήσει την κοινωνική αντίδραση με την επιλογή δύο φορέων ΑμεΑ αντί τεσσάρων οι οποίοι σημειωτέον συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο.

Αντλώντας δύναμη ψυχής, παρά την αναπηρική μας κατάσταση, θα αγωνιστούμε για τα ίδια δικαιώματα τα οποία κατοχύρωσαν τους άλλους δύο συγγενικούς μας φορείς”.