Υπουργείο Υγείας: Αποσυμφόρηση διοικητική “βλέπει” η Έκθεση αξιολόγησης της νέας Φαρμακευτικής Πολιτικής

13-12-2018

Αποσυμφόρηση του διοικητικού μηχανισμού από τις διαρκείς αναθεωρήσεις τιμών, εξορθολογισμό της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης με τη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών και μηδενικό δημοσιονομικό κόστος, επιφέρει η νέα φαρμακευτική πολιτική, όπως αναφέρεται τουλάχιστον στην Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών των ρυθμίσεων που κατέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στη Βουλή.

Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται σε τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την κατάργηση των μειώσεων των συντάξεων. Σύμφωνα με την τροπολογία:

·Πλέον η ανατιμολόγηση των τιμών των φαρμάκων θα γίνεται μία φορά το έτος (αντί δύο, όπως ισχύει σήμερα). Η ρύθμιση έχει αναδρομική εφαρμογή από 1ης 1ου 2018.

· Αντίστοιχη ρύθμιση προβλέπεται και για την ανατιμολόγηση των μη συνταγογραφούεμνων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

·Καθιερώνονται κλειστοί προϋπολογισμοί για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, σε επίπεδο φαρμάκου, δραστικής ουσίας ή θεραπευτικής κατηγορίας.

Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη ο Οργανισμός που τη διέπει. Επίσης, προβλέπεται επανακαθορισμός των γεωγραφικών ορίων και της έδρας των Διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών

 

Διαβάστε επίσης:

ΣΦΕΕ: Δυσθεώρητο και άδικο το clawback, κ. Ξανθέ!