Με “λευκή απεργία” στις ΜΕΘ και ΜΑΦ απειλούν οι φυσικοθεραπευτές!

18-12-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Με τη σαφή προειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία ο κλάδος θα προχωρήσει σε “λευκή απεργία” στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και τις μονάδες αυξημένης φροντίδας του ΕΣΥ της χώρας μας, αντιδρά την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) στην αδρανοποίηση της διυπουργικής επιτροπής για την αναθεώρηση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, στα οποία οι φυσικοθεραπευτές ζητούν μετ’ επιτάσεως να ενταχθούν.

Συγκεκριμένα, ο ΠΣΦ αναφέρει τα εξής στη σχετική ανακοίνωσή του:

“Την ανησυχία του εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών για την αδρανοποίηση της διυπουργικής επιτροπής που έχει συσταθεί για τον επανακαθορισμό των δικαιούχων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς – όπως είναι γνωστό – οι Φυσικοθεραπευτές εργαζόμενοι των Δημοσίων Δομών έχουν εξαιρεθεί με έναν ανεξήγητο ρατσιστικό τρόπο.

Στις 29/5/2018 είχε συσταθεί η διυπουργική επιτροπή για την επεξεργασία και υποβολή πρότασης του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους δημόσιους υπαλλήλους. Στις 18/10/2018 ο Υπουργός Οικονομικών παρέδωσε στην ΑΔΕΔΥ το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής. Στο διάστημα αυτό που μεσολάβησε, δεν υπήρξε ουδεμία πρόσκληση της επιτροπής για να ολοκληρωθεί το έργο της και να προχωρήσει ο καθορισμός των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Για το λόγο αυτό, ο Π.Σ.Φ. απέστειλε επιστολές προς το Υπουργείο Υγείας, στις οποίες ζητά την άμεση ένταξη των Φυσικοθεραπευτών στους δικαιούχους του καθώς και την επίσημη απάντηση του υπουργείου σχετικά με το πότε θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί το έργο της διυπουργικής επιτροπής.

Θα πρέπει να τονιστεί εδώ ότι ο Υπουργός Υγείας, σε δηλώσεις του στη Βουλή και σε άλλες δημόσιες δηλώσεις του, θεωρεί άδική τη μη καταβολή του επιδόματος στους Φυσικοθεραπευτές, που τα καθήκοντά τους είναι συνυφασμένα με το ανθυγιεινό και επικίνδυνο έργο.

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ. κ. Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε για το θέμα: «Θεωρούμε οτι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες, ώστε να δικαιωθούν επιτέλους οι εργαζόμενοι φυσικοθεραπευτές, καθώς ασκούν καθήκοντα σε περιβάλλον που αποτελεί τον ορισμό του επικινδύνου και ανθυγιεινού και που έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς, αφού έτσι επιτάσσει το καθήκον τους. Αυτή η ρατσιστική αντιμετώπιση πρέπει να λάβει ένα τέλος. Το επόμενο βήμα θα ήταν να κηρύξουμε “λευκή απεργία” και οι φυσικοθεραπευτές να μην παρέχουν υπηρεσίες στις μονάδες (ΜΕΘ και ΜΑΦ) σε χειρουργημένους ασθενείς, σε αναπνευστικές παθήσεις, να μην αγγίζουν κανέναν ασθενή, δηλαδή να μην παρέχουν καμιά υπηρεσία»”.