Υπουργός Υγείας: Κανένα πρόβλημα εάν δεν προλάβετε να εγγραφείτε στον «οικογενειακό γιατρό»

20-12-2018

“Δε θα συμβεί τίποτε εάν οι ασφαλισμένοι δεν εγγραφούν μέχρι τέλος του χρόνου στον “οικογενειακό γιατρό”. Ο οικογενειακός γιατρός είναι για να ανοίγει την πόρτα στο Σύστημα Υγείας και όχι για να την κλείνει”.Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ήταν κατηγορηματικός στη σπάνια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε προκειμένου να διευκρινίσει αλλά και να εξηγήσει τα φτωχά τα αποτελέσματα της πολύφερνης από το υπουργείο Υγείας μεταρρύθμισης στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Τρία χρόνια σχεδόν, από τότε που ανέλαβε υπουργός Υγείας ο Ανδρέας Ξανθός, έχει κάνει τρεις συνεντεύξεις τύπου. Την τελευταία, την έδωσε την Πέμπτη, παρουσία και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Σταμάτη Βαρδαρού, τη στιγμή που ο εξαιρετικός, αλλά πρόχειρα σχεδιασμένος θεσμός του οικογενειακού γιατρού, κινδυνεύει να αποδειχθεί, το πιο σύντομο ανέκδοτο στο χώρο της υγείας, αφού στην σκληρή πραγματικότητα οι οικογενειακοί γιατροί είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.

Ο λόγος της συνέντευξης τύπου ο κος Ξανθός, είναι γιατί, όπως είπε απαντώντας σε ερώτηση του Healthview, πρέπει να σταματήσουν οι διαρροές, ο κόσμος έχει μπερδευτεί και πιστεύει ότι όποιος δε κάνει εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό μέχρι τέλος του χρόνου, κινδυνεύει να χάσει τα δικαιώματα του στο δημόσιο σύστημα υγείας. Σημειώνεται ότι αυτές οι διαρροές, προέρχονται από συνεντεύξεις των ίδιων των στελεχών του υπουργείου Υγείας. Μία μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο αρκεί.

Τα δεδομένα που αφορούν τις ΤΟΜΥ σε αριθμούς.

Από τις 236 ΤΟΜΥ που έπρεπε να λειτουργούν μέχρι τέλος του 2018 λειτουργούν  μόλις 101. Πολύ μακριά από το τραγικά παραπλανητικό σποτάκι του καλοκαιριού που έλεγε «για κάθε γειτονιά και ΤΟΜΥ» πολύ πίσω από τις αρχικές ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείο Υγείας.
Από τους 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, έχουν εγγραφεί κάτι παραπάνω από 1 εκατομμύριο, ενώ 400.000 είναι σε αναμονή, δηλαδή, ούτε δύο στους δέκα ασφαλισμένους.

Και όσο για τους γιατρούς που καλούνται να στηρίξουν το όλο εγχείρημα, είναι όλοι και όλοι  500 οικογενειακοί γιατροί, και άλλοι 700 γιατροί που έχουν συμβληθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ, (ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τουλάχιστον 3.500 γιατρούς και μάλιστα στην πρώτη του φάση). Όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο  υπουργός Υγείας, ο αριθμός των γιατρών είναι στρεβλά κατανεμημένος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί δήμοι που δεν είναι καλυμμένοι.

Ο κος Ξανθός απέδωσε τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες στα συμφέροντα, στην αδράνεια, και στη παγιωμένη κουλτούρα των γιατρών και ασφαλισμένων αλλά και στο brain-drain που έχει αποψιλώσει το ιατρικό δυναμικό της χώρας με τους νέους γιατρούς να αναζητούν καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Υπογράμμισε ότι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, εμπλέκεται σε όλα τα συστήματα υγείας, και ότι είναι η πρώτη φορά που έχει προχωρήσει στη χώρα μας,η θεσμοθέτησή του, έστω και με αυτές τις δυσκολίες. Τόνισε μάλιστα ότι σταδιακά θα υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση αφού δεν είναι απλώς ένα προσωπικό στοίχημα αλλά εθνική αναγκαιότητα για τη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας είπε επίσης, ότι θα δοθούν κίνητρα προκειμένου οι ασφαλισμένοι που θα παραπέμπονται από οικογενειακούς γιατρούς να έχουν πιο γρήγορη πρόσβαση στις διαγνωστικές εξετάσεις και στους ειδικούς γιατρούς ενώ άφησε περιθώρια για βελτίωση των συμβάσεων των οικογενειακών γιατρών με το υπουργείο Υγείας.

Μία αμήχανη στιγμή

Τέλος, ήταν από τις αμήχανες στιγμές της συνέντευξης τύπου, όταν σε ερώτηση δημοσιογράφου, τι θα γίνει με τους ασφαλισμένους, οι οποίοι στο δήμο τους δεν έχουν οικογενειακό γιατρό, και δε βρίσκουν ούτε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό, δε δόθηκε απάντηση πάρα μόνο το εξής «ευχολόγιο» ότι σταδιακά θα εξομαλυνθεί η κατάσταση ενώ …κάποια στιγμή στο μέλλον θα υπάρχει και η δυνατότητα εγγραφής σε γειτονικό δήμο.

Διαβάστε επίσης:

Μηνιαίο επίδομα ύψους 400 ευρώ θα λαμβάνουν οι γιατροί υπαίθρου