ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Ο ΕΟΠΥΥ ταλαιπωρεί ακόμη τους διαβητικούς για το Libre

Του Βασίλη Βενιζέλου

Δεν είναι σαφές ποιος έχει δίκιο, η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ή η προμηθεύτρια του Libre εταιρεία, το γεγονός, όμως, είναι ότι οι διαβητικοί συνάνθρωποί μας στερούνται ακόμη της πραγματικής δυνατότητας να προμηθευθούν το πολύτιμο όργανο, καθώς εταιρεία και ΕΟΠΥΥ βρίσκονται στα μαχαίρια και η πρώτη δεν εκτελεί παραπεμπτικά για το Libre, παρά το γεγονός ότι το όργανο δύναται πλέον να συνταγογραφείται κανονικά από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.

Χαρακτηριστικά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων – Σωματείων Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) αναφέρει τα εξής σε σχετική ανακοίνωσή της:

“Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) ενημερώνει όλους τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 ότι το σύστημα στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης Libre, αφού πέρασε πλειάδα διαδικασιών στον ΕΟΠΥΥ, επιτέλους συνταγογραφείται!

Τo Libre, εντάχθηκε, ήδη, στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ωστόσο, τα παραπεμπτικά δεν εκτελούνται από την εταιρεία που το διαθέτει, καθώς, όπως ισχυρίζονται, δεν έχουν τηρηθεί όλοι οι όροι της διαπραγμάτευσης, ανάμεσα σ’ εκείνην και τον ΕΟΠΥΥ.

Η πραγματικότητα είναι μία και μοναδική: Όλοι εμείς οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη συνεχίζουμε να πληρώνουμε για παροχές που ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) προβλέπει, αλλά δεν εφαρμόζει!

Για ακόμη μία φορά πληρώνουμε την ολιγωρία και την έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού και είναι άξιο λόγου το γεγονός ότι ο ΕΚΠΥ, ακόμη και σήμερα, μολονότι τέθηκε σε ισχύ από 1/11/1018, εδώ και πενήντα μέρες δηλαδή, δεν εφαρμόζεται πλήρως!

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχει ήδη παρέμβει με επιστολή της προς τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ (δείτε εδώ), και προτείνει μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει, να αποφεύγεται η συνταγογράφηση του Libre και των αναλωσίμων του.

Με δεδομένο ότι ο ΕΟΠΥΥ προβλέπει την αποζημίωση είτε του συστήματος στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης, είτε των ταινιών μέτρησης και των σκαρφιστήρων, στην παρούσα κατάσταση, τα παραπεμπτικά για το Libre δεν μπορούν να εκτελεστούν και εφόσον συνταγογραφηθεί αυτό, χάνεται το δικαίωμα συνταγογράφησης ταινιών και σκαρφιστήρων.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ γνωρίζει τις εξελίξεις, επιδιώκει λύσεις και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση, όταν επιλυθούν τα προβλήματα και ξεπεραστούν τα εμπόδια που καθυστερούν για άλλη μια φορά την πρόσβασή μας στο σύστημα στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης”.

In this article