Αυτές είναι οι τάσεις στη διατροφή για το 2019!

29-12-2018

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας, καθώς και η ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη φαίνεται πως είναι οι δύο σημαντικότερες δυνάμεις που θα διαμορφώσουν το τοπίο της διατροφής το 2019!

Με κέντρο τον πλανήτη

Με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το μέλλον του πλανήτη, οι καταναλωτές είναι πλέον εξοικειωμένοι με την έννοια της βιωσιμότητας. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Mintel, η έννοια της κυκλικής οικονομίας έχει πλέον απόλυτη εφαρμογή και στην αλυσίδα των τροφίμων. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένας πόρος αξιοποιείται για όσο το δυνατόν περισσότερο. Η τάση για μειωμένη χρήση πλαστικού στις συσκευασίες τροφίμων, η αξιοποίηση «άσχημων» λαχανικών σε σούπες ή χυμούς και οι βιολογικές καλλιέργειες, αποτελούν μερικές μόνο αντιπροσωπευτικές ιδέες. Παράλληλα, οι χορτοφαγική διατροφή κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος είτε λόγω οικολογικής συνείδησης, είτε για λόγους υγείας.

Μεγαλώνοντας με υγεία

Η υγειή γήρανση ή healthy aging στα αγγλικά, αναφέρεται στην τάση εκείνη που βελτιώνει την ποιότητα ζωής του γηράσκοντος παγκόσμιου πληθυσμού! Με στόχο να φτάσουν τα 100, οι σημερινοί ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας αναζητούν διατροφικές λύσεις που θα προστατεύσουν την καρδιά, θα ενισχύσουν τα οστά και εν γένει θα δράσουν προστατευτικά έναντι χρόνιων νοσημάτων. Για παράδειγμα πολλά αυγά εμπλουτίζονται πλέον με τα καρδιοπροστατευτικά ωμέγα 3 λιπαρά, ενώ μην εκπλαγείτε εάν στα δημητριακά πρωινού βρείτε επιπλέον βιταμίνη D.

Γάλα φυτικής προέλευσης

Γάλα από αμύγδαλο ή σόγια; Οι επιλογές των καταναλωτών φαίνεται να αυξάνονται! Πιο συγκεκριμένα το γάλα βρώμης αναμένεται να κερδίσει σημαντικά μερίδια αγοράς. Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα για να δείτε εάν περιέχει ζάχαρη, αλλά και εάν έχει εμπλουτισθεί με βιταμίνες Α και D. Χωρίς ζωικά λιπαρά, αλλά ενισχυμένο με θρεπτικά συστατικά το γάλα φυτικής προέλευσης κάνει καλό στα οστά, χωρίς να επιβαρύνει την καρδιά!

Ευκολία και τεχνολογία

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής απαιτούν λύσεις υγιεινές, αλλά ταυτόχρονα γρήγορες. Έτσι τα έτοιμα γεύματα «μεταμορφώνονται» σε φρέσκα υλικά έτοιμα για μαγείρεμα! Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη κάνει την εμφάνισή της και στην εστίαση. Στην Αμερική υπάρχουν ήδη «αυτόματοι σεφ» για burgers, και «έξυπνα» καρότσια σούπερ μάρκετ. Ακόμη, η πληθώρα των gadgets και εφαρμογών που κυκλοφορούν φαίνεται πως θα κάνει «παιχνιδάκι» τις επόμενες παραγγελίες στα εστιατόρια.

Κετογονική δίαιτα

Πρόκειται για μία τάση που καλά κρατεί εδώ και αρκετά χρόνια. Η κετογoνική δίαιτα βασίζεται στη θεωρία πως μία διατροφή φτωχή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε λιπαρά, θα ξεκλειδώσει το αποθηκευμένο στο σώμα λίπους, βελτιώνοντας παράλληλα τις καύσεις. Στο trend αυτό βασίζονται ήδη, και θα βασιστούν ακόμη περισσότεροι, εκδότες βιβλίων και παραγωγοί ειδικών τροφίμων κατάλληλων για κετογονική δίαιτα.

Επιστροφή στο σπίτι

Η τάση για σπιτικά γεύματα που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια ενισχύεται. Παραδοσιακές συνταγές μεγειρεμένες αλλιώς, απλά και περισσότερο υγιεινά υλικά και προσωπική ικανοποίηση χαρακτηρίζουν το trend αυτό. Η άνοδος των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ ενισχύσει το εύκολο μαγείρεμα στο σπίτι.

Το 2019 αναμένεται να είναι μια ακόμη χρονιά όπου οι διατροφικές επιλογές θα απασχολήσουν τους καταναλωτές, οι οποίοι θα επιλέξουν με γνώμονα την ευκολία, την υγεία και την ευεξία.

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
[email protected]
Βιβλιογραφία
Mintel. GLOBAL FOOD & DRINK TRENDS 2019. Accessed 27/12/2018.
http://www.mintel.com/global-food-and-drink-trends/
Eustacia Huen. The Top 5 Food Trends To Watch In 2019. Accessed 27/12/2018.
https://www.forbes.com/sites/eustaciahuen/2018/11/30/foodtrends/#3fe4d0fe507e
US News. Joan Salge- Blake. These Will Be the Hottest Food Trends in 2019, According to Dietitians. Accessed 27/12/2018.
https://health.usnews.com/health-news/blogs/eat-run/articles/2018-12-20/these-will-be-the-hottest-food-trends-in-2019-according-to-dietitians