Γιατροί ΠΕΔΥ: Απόλυση ή λουκέτο στα ιδιωτικά ιατρεία

28-12-2018

Να κλείσουν  τα ιδιωτικά τους ιατρεία ή να απολυθούν από τα τις μονάδες υγείας ΠΕΔΥ (πρώην πολυϊατρεία ΙΚΑ), θα πρέπει να αποφασίσουν έως το τέλος του χρόνου εκατοντάδες γιατροί. Πρόκειται για τουλάχιστον 700 ιατρούς (από τους 2.200 μόνιμους γιατρούς οι οποίοι σήμερα υπηρετούν μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ) οι οποίοι διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία με δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, οι συγκεκριμένοι ιατροί έχουν προθεσμία έως το τέλος του χρόνου να επιλέξουν μεταξύ του ιδιωτικού τους ιατρείου και του ΠΕΔΥ όπου θα ενταχθούν στο σύστημα ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Η συντριπτική πλειονότητα των ιατρών έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Όμως οι αιτήσεις για προσωρινή διαταγή που θα «πάγωνε» την επικείμενη απόλυση περίπου 300 γιατρών, οι οποίοι εργάζονται στις μονάδες Υγείας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια. Εκκρεμούν ωστόσο οι αποφάσεις για τις αντίστοιχες αιτήσεις περίπου 250 γιατρών των μονάδων Υγείας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου.

Από τν πλευρά του το υπουργείο Υγείας δέχεται πιέσεις να δώσει μια παράταση στην εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης, πιέσεις που προέρχονται ακόμη και από στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και της προεκλογικής περιόδου. Άλλωστε η απόλυση εκατοντάδων ιατρών θα οδηγήσει σε «κατάρρευση» των μονάδων Υγείας ΠΕΔΥ, οι οποίες υπολειτουργούν.

Ήδη, εν αναμονή της διαδικασίας, του υπουργείο Υγείας προχώρησε στην εξαίρεση των ιατρών από το σύστημα των ραντεβού με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες αναμονές για επισκέψεις σε πολλές ειδικότητες.