Χαμηλή η προσφορά αίματος …λόγω εορταστικής περιόδου

01-01-2019

Μειώνονται τα αποθέματα αίματος της χώρας, εξαιτίας της χαμηλής προσφοράς την εορταστική περίοδο. Ενδεικτικό είναι ότι τον πρώτο μήνα του έτους,τον Ιανουάριο, τα νοσοκομεία βρίσκονται στο «κόκκινο», με τις αρμόδιες υπηρεσίες να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να να προσφέρουν λίγα λεπτά από τον χρόνο τους για να δώσουν αίμα για τους συνανθρώπους τους.

Σύμφωνα με εργαζομένους στις αιμοδοσίες της χώρας, αυτή τη στιγμή έχουμε επάρκεια, ωστόσο πάντα τον Ιανουάριο και αρχές Φεβρουάριου καταγράφονται ελλείψεις, καθώς τότε φαίνεται η αποχή των αιμοδοτών, λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι στις αιμοδοσίες καλούν τους πολίτες να δουν την προσφορά αίματος ως μια «πράξη αγάπης». Συστήνουν δε στους υποψήφιους αιμοδότες , πριν δώσουν αίμα να μην έχουν ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ και να μην έχουν φάει ή πιει πολύ.

Σήμερα, σε εθνικό επίπεδο οι ανάγκες της χώρας καλύπτονται κατά 60% από εθελοντές αιμοδότες, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά αίμα που δίνουν συγγενείς πασχόντων. Σε ό,τι αφορά τους εθελοντές, πρόκειται κυρίως για συλλόγους, καθώς και κάποιοι μεμονωμένοι άνθρωποι που δίνουν αίμα.