ΟΟΣΑ: Τρεις στους 4 Έλληνες αξιολογούν την υγεία τους καλή

02-01-2019

Τρεις στους τέσσερις Έλληνες και Ελληνίδες αξιολογούν καλή ή πολύ καλή της υγείας τους, καταλαμβάνοντας την 5η θέση στη σχετική λίστα της Ε.Ε.. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ για την Υγεία στην Ευρώπη (Health at a Glance: Europe 2018), ποσοστό 74% των Ελλήνων χαρακτηρίζουν καλή ή πολύ καλή την υγεία τους , μετά τους Ιρλανδούς (ποσοστό 83%), τους Κύπριους (79%), τους Ολλανδούς (76%) και τους Σουηδούς. Στον αντίποδα,λιγότεροι από τους μισούς Λιθουανούς, Λετονούς και Πορτογάλους χαρακτηρίζουν το επίπεδο της υγείας τους καλό ή πολύ καλό.

Την ίδια στιγμή, ένας στους τέσσερις Ελληνες (24%) δηλώνει ότι έχει κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι έχουν περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες λόγω κάποιου προβλήματος υγείας που τους ταλαιπωρεί.

Σε ότι αφορά την παιδική παχυσαρκία, η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με τα πιο παχύσαρκα παιδιά. Ειδικότερα, το ποσοστό των παχύσαρκων Ελληνόπουλων ηλικίας 7-8 ετών ανέρχεται σε ποσοστό 17% το 2017 κάτω από χώρες όπως η Κύπρος (20%), η Ισπανία (18%) και Ιταλία (18%). Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος των παχύσαρκων παιδιών στις χώρες της Ε.Ε. είναι 12%.

Σχετικά με το κάπνισμα, ποσοστό 27% των Ελλήνων είναι καπνιστές (στοιχεία 2016), με την Ελλάδα να παραμένει πολύ υψηλά στη σχετική λίστα της Ε.Ε. (δεύτερη μετά τη Βουλγαρία). Στην Ε.Ε. ένας στους πέντε ενήλικες συνεχίζει να καπνίζει σε καθημερινή βάση .

Ειδική αναφορά γίνεται στην έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία εκτιμάται ότι επέφερε το 2016 τον θάνατο 238.400 Ευρωπαίων πολιτών. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται ετησίως για 573 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας της Ε.Ε. είναι η Βουλγαρία με υπερδιπλάσιο αριθμό θανάτων (1.310 ανά εκατ. πληθυσμού) και ακολουθούν η Ουγγαρία και η Ρουμανία. Την πιο καθαρή ατμόσφαιρα στην Ε.Ε. φαίνεται ότι έχει η Σουηδία με 150 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.