Αποτοξίνωση μετά τις γιορτές – Της Μαρίας Μπαμιά, διαιτολόγου – διατροφολόγου

05-01-2019

Της Μαρίας Μπαμιά

 

Σίγουρα γνωρίζετε ή και ακόμα έχετε και εσείς κάνει τις διάφορες δίαιτες και μεθόδους αποτοξίνωσης του οργανισμού που είναι διαθέσιμες στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο.

Στερητικές δίαιτες με αυξημένη κατανάλωση νερού, χυμούς φρούτων, λαχανικά ακόμα και διάφορα διατροφικά συμπληρώματα που πωλούνται σε φαρμακεία και super market με τον ισχυρισμό της αποτοξίνωσης.

Οι θεραπείες αυτές υπόσχονται να καθαρίσουν το αίμα και τα όργανα του σώματος σας από μια συσσωρευμένη ¨τοξική¨ χημική ουσία.

Τι είναι τοξίνη ή τοξική ουσία?

Ο όρος τοξίνη ή τοξική ουσία χρησιμοποιείται συχνά για να αναφερθεί σε οποιαδήποτε ουσία υποστηρίζεται ότι μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα υγείας με εύρος από ίχνη ποσοτήτων παρασιτοκτόνων μέχρι συνηθισμένες τροφές όπως επεξεργασμένη ζάχαρη ή πρόσθετα τροφίμων όπως το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG).

Αποτοξίνωση: μύθος ή αλήθεια?

Ο David Bender, ένας κορυφαίος Βρετανός καθηγητής βιοιατρικής διατροφής στο University College του Λονδίνου εξέδωσε μια εορταστική προειδοποίηση για όσους ελπίζουν να καθαρίσουν τις λεγόμενες τοξίνες μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων: η αποτοξίνωση απλά δεν λειτουργεί.

Στην καλύτερη περίπτωση είναι άσκοπο και στην χειρότερη περίπτωση, πολύ επικίνδυνο.

Ο καθηγητής επισημαίνει, επίσης, στην έκδοση του περιοδικού του The British Society of Biology, The Biologist, ότι διαθέτουμε ένα εξαιρετικό σύστημα για να απαλλαγούμε από δυνητικά επιβλαβείς ουσίες – ονομάζεται ανθρώπινο σώμα.

Όσο αναφορά την ανθρώπινη βιολογία, η ιδέα της αποτοξίνωσης είναι παράλογη. Όμως , η βιομηχανία υγείας και ομορφιάς είναι φημισμένα απρόθυμη να αφήσει την επιστήμη να παρεμποδίσει την ροή του χρήματος.

Σύμφωνα με τον Edzard Ernst, καθηγητής εναλλακτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Exeter, « υπάρχουν δυο ειδών αποτοξινώσεις: η πραγματική – που αφορά την ιατρική φροντίδα των εθισμένων σε φαρμακευτικές ουσίες – και η παραπλανητική που δήθεν αφορά την αποβολή τοξίνων από το σώμα. Μα, αν οι τοξίνες όντως συσσωρεύονται στο σώμα με τρόπο που να μην μπορούσαμε να τις αποβάλλουμε πιθανότατα θα ήμασταν νεκροί ή θα χρήζαμε πολύ σοβαρής ιατρικής παρέμβασης. Το σώμα έχει τα νεφρά, το ήπαρ, το έντερο, το δέρμα, ακόμα και τους πνεύμονες για να κάνουν αυτή την δουλειά

Στην πραγματικότητα, «το ανθρώπινο σώμα επεξεργάζεται και αφαιρεί τις τοξίνες πολύ αποτελεσματικά». Λειτουργεί καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας για την απομάκρυνση ανεπιθύμητων ουσιών.

Το έντερο εμποδίζει τα βακτήρια και πολλές τοξίνες να εισέλθουν στο σώμα

Τα όργανά μας δημιουργούν συνεχώς πολύπλοκες χημικές αντιδράσεις σε ολόκληρο το σώμα μας που μετατρέπουν τα τρόφιμα και τα ποτά σε ορμόνες, ενέργεια ακόμη και φάρμακα.

Στερητικές δίαιτες και αποτοξίνωση?

Εάν, αυτό που αποζητάτε μόνο είναι να χάσετε κιλά και να δείξει η ζυγαριά λιγότερο, ναι έχει αποτέλεσμα. Αυτό όμως είναι εξαιρετικά εφήμερο και αποδεδειγμένα η ζυγαριά θα επιστρέψει εκεί που την αφήσατε!

Συμπερασματικά

Το καλύτερο που θα μπορούσαμε  και θα άξιζε τον κόπο να κάνουμε είναι μια καθημερινή διατροφή «καθαρή» από βλαβερές ουσίες που θα περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, με περιορισμό στα επεξεργασμένα προϊόντα, τα πολύ λιπαρά και ζαχαρώδη τρόφιμα και αντικατάσταση αυτών με προϊόντα ολικής άλεσης (μη επεξεργασμένα), φρούτα και λαχανικά.

Κάτι τέτοιο θα είχε ευεργετική επίδραση στις τιμές του σακχάρου και των δεικτών καρδιαγγειακής υγείας.

Τέλος, μη ξεχνάμε επίσης τις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης και της κατανάλωσης νερού!