Ποδαρικό με ιώσεις στο φουλ έκανε το 2019

ιώσεις
07-01-2019

«Ποδαρικό» με ιώσεις έκανε ο νέος χρόνος ενώ «κόκκινο» χτύπησαν τα κοινά κρυολογήματα, λόγω κυρίως των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες. Την ίδια στιγμή, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου η δραστηριότητα της γρίπης παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολόγιας, αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Αθανάσιο Σκουτέλη, ήδη καταγράφεται ανοδική τάση στη δραστηριότητα της γρίπης τις πρώτες ημέρες του έτους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίες μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ1, Ιανουάριος και Φεβρουάριος είναι οι δύο μήνες όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα, με κορύφωση της γρίπης στα τέλη Φεβρουαρίου. Όπως είπε, ακόμη και τώρα υπάρχει χρόνος να γίνει ο απαραίτητος εμβολιασμός έναντι της γρίπης καθώς παραμένει ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης.

«Παρόλο που είναι αργά σε σχέση με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για εμβολιασμό τον Νοέμβριο, όσα άτομα δεν έχουν εμβολιαστεί και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου προλαβαίνουν ακόμη και τώρα», είπε ο κ. Σκουτέλης εξηγώντας ότι ο οργανισμός χρειάζεται δύο εβδομάδες για να αναπτύξει αντισώματα.

Όπως τόνισε, «δεν είναι αργά για εμβολιασμό. Είναι ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης, μαζί με τα άλλα τα μέτρα όπως αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, καλό πλύσιμο χεριών κ.α.». Ο καθηγητής προειδοποίησε για την αλόγιστη χρήση από τα αντιβιοτικά, λέγοντας χαρακτηριστικά «όχι στα αντιβιοτικά χωρίς τη συμβουλή του ιατρού. Δεν κάνουν τίποτα στις περισσότερες περιπτώσεις».

Εξήγησε ότι «άλλο είναι η γρίπη και άλλο το κοινό κρυολόγημα το όποιο είναι σε έξαρση αυτές τις ημέρες αλλά είναι πιο ήπιο». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πυρετός της γρίπης είναι πολύ υψηλός, υπάρχει βήχας και συνολικά κακουχία και παρατείνονται τα συμπτώματα πάνω από 3-4 ημέρες που είναι η συνήθης διάρκεια των κοινών κρυολογημάτων». Προέτρεψε μάλιστα τους πολίτες, όταν τα συμπτώματα είναι έντονα να απευθύνονται στον ιατρό.