“Λίστα χειρουργείου”: Αλλαγές λόγω σοβαρών δυσλειτουργιών στην εφαρμογή της

Γιατροί
15-01-2019

Σε αλλαγές στη «λίστα χειρουργείου» προχωρά άμεσα το υπουργείο Υγείας, καθώς εντοπίστηκαν σοβαρές δυσλειτουργίες στην εφαρμογή της. Μεταξύ των προβλημάτων είναι η απουσία ελέγχου στην κατηγοριοποίηση των περιστατικών αλλά κυρίως η παράκαμψη της σειράς προτεραιότητας από πλασματικά επείγοντα περιστατικά.

Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας θα εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο για την εφαρμογή της λίστας χειρουργείου ενώ ήδη έχει δώσει οδηγία στους διοικητές του ΕΣΥ από το σύνολο των χειρουργείων, το 10% να αφορούν σε επείγοντα. Μεταξύ των αλλαγών που περιλαμβάνει η εγκύκλιος είναι και η «αναβάθμιση» του ρόλου του υπαλλήλου που συντάσσει τη λίστα ο οποίος θα είναι πλέον υπεύθυνος για την οριστική ημερομηνία διενέργειας του ψυχρού χειρουργείου. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα χειρουργείου θα καταρτίζεται από την Επιτροπή Χειρουργείων με βάση τη λίστα, ενώ η κατανομή του χρόνου στα χειρουργεία κάθε ιατρού και ανά κλινική θα γνωστοποιείται στα αρμόδια όργανα.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τις Επιστημονικές Εταιρείες ετοιμάζει λίστα με περίπου 1.000 χειρουργικές πράξεις και τους αποδεκτούς χρόνους αναμονής για τη διενέργειά τους, ώστε ο προγραμματισμός της λίστας χειρουργείου να γίνεται με τον ίδιο τρόπο από όλους.

Διαβάστε επίσης:

Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Παράνομη η «Λίστα Χειρουργείων»