Σεξουαλική παρενόχληση: Ποσο συχνή είναι;

Όλοι έχουμε ακούσει το σκάνδαλο με τις σεξουαλικές παρενοχήσεις στο Hollywood και το κίνημα #MeToo που το κατήγγειλε. Πόσο συχνά όμως είναι στην πραγματικότητα τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης; Δύο διαφορετικές μελέτες επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γερμανία, βρήκαν ότι περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης συμβαίνουν συχνά και μπορούν να βλάψουν τη σωματική και την ψυχική υγεία των θυμάτων.

Τα ευρήματα και των δυο ερευνών δημοσιευτήκαν στο JAMA Internal Medicine.

Οι Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν 304 γυναίκες ηλικίας από 40 έως 60 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το 19% δήλωσε ότι είχε δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά και το 23% ανέφερε ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής επίθεσης.
Οι γυναίκες αυτές μάλιστα βρέθηκε ότι ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά τριγλυκερίδια, κακό ύπνο, κατάθλιψη ή άγχος.

Οι Γερμανοί επιστήμονες διαπίστωσαν πως σχεδόν το 70% των ανδρών και των γυναικών ιατρών στο Βερολίνο της Γερμανίας δήλωσε ότι είχε βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο. Οι εμπειρίες σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης μάλιστα βρέθηκε ότι έχουν επιπτώσεις στην εργασιακή επίδοση, την ποιότητα ζωής, αλλά και τη σωματική και ψυχική υγεία.
Συγκεκριμένα, το 62% των ανδρών και το 76% των γυναικών είχαν δεχθεί κάποιο είδος σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό τους χώρο. Αν και το γεγονός ότι οι άνδρες μπορεί να πέσουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης προκαλεί εντύπωση, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι υπάρχουν κάποιοι τύποι συζητήσεων που μπορεί να προκαλέσουν στους άνδρες έντονη αμηχανία. Φυσικά δεν πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες διηγείται κάνεις ένα σόκιν ανέκδοτο σε μια ομάδα συναδέλφων αλλά όταν ένα χυδαίο σχόλιο απευθυνθεί προς συγκεκριμένο άτομο.

Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τον οποιοδήποτε στον εργασιακό χώρο και ευδοκιμεί ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα ισχυρής ιεραρχικής δομής όπου οι εργαζόμενοι έχουν χαμηλές δυνατότητες συμμέτοχης και πρωτοβουλίας. Οι ερευνητές μάλιστα πιστεύουν ότι εάν τα ερωτηματολόγια που χρησιμοποίησαν ήταν διαφορετικά δομημένα, τα ποσοστά της σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο θα άγγιζαν το 100%. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση κάποια στιγμή στο εργασιακό τους περιβάλλον. Το ζήτημα είναι πόσο συχνά αυτό συμβαίνει και πόσο σοβαρή είναι η παρενόχληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αύξηση των φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλισης σε εργασιακούς χώρους

In this article