EEAΕ: Το 85% των Ελλήνων φοβούνται την έκθεσή τους σε ακτινοβολίες

07-02-2019

Εκτεθειμένοι στην ακτιβοβολία αισθάνονται οι Έλληνες. Το 85% των Ελλήνων φοβούνται την έκθεσή τους σε ακτινοβολίες και περίπου οι μισοί δηλώνουν ότι τους απασχολεί «πολύ» ή «αρκετά» η έκθεσή τους σε ακτινοβολία από ιατρικές εξετάσεις. Ο βασικός λόγος που επικαλούνται είναι ο φόβος για τις πιθανές συνέπειες στην υγεία τους (79%), ενώ κεραίες κινητής τηλεφωνίας (59%) και κινητά τηλέφωνα (57%) προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την πρώτη πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης για τις ακτινοβολίες που διενεργήθηκε από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) στο πλαίσιο του προγράμματος «Αξιολόγηση των δραστηριοτήτων σε εθνικό επίπεδο για την προστασία από τις ιοντίζουσες και τις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες – Δράσεις ευαισθητοποίησης», με την κωδική ονομασία «ΑΥΡΑ».

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 1.811 ατόμων, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου 2018 από την εταιρεία ερευνών και δημοσκοπήσεων Palmos Analysis και μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ότι:

– Εννέα στους δέκα δηλώνουν ότι έχουν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις ή θεραπείες με χρήση κάποιας μορφής ακτινοβολιών. Η ακτινογραφία θώρακος είναι η πιο διαδεδομένη εξέταση με χρήση ακτινοβολιών (90%).

– Το 89% δεν έχει ζητήσει ποτέ από τον γιατρό του να υποβληθεί σε κάποια εξέταση με χρήση ακτινοβολίας με δική του πρωτοβουλία.

– Περίπου οι μισοί από τους ερωτώμενους δηλώνουν ότι τους απασχολεί «πολύ» ή «αρκετά» η έκθεσή τους σε ακτινοβολία από ιατρικές εξετάσεις.

– Το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού (97%) εμφανίζεται να γνωρίζει ότι δεχόμαστε ακτινοβολία στο φυσικό περιβάλλον που ζούμε και κινούμαστε.

– Ο Ήλιος (55%) και οι κεραίες (39%) είναι οι βασικές αυθόρμητες αναφορές από τους ερωτώμενους ως πηγές έκθεσης σε ακτινοβολία από το περιβάλλον.

– Τα ραδιενεργά απόβλητα, το ραδόνιο, τα μηχανήματα σολάριουμ και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας αξιολογούνται κατά σειρά ως οι πλέον επικίνδυνες πηγές ακτινοβολίας.

– Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας (59%) και τα κινητά τηλέφωνα (57%) είναι οι δύο πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που ανησυχούν περισσότερο τους ερωτώμενους.

– Οι επτά στους δέκα δηλώνουν ότι θα ανησυχούσαν και θα αντιδρούσαν ενεργά σε περίπτωση εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας κοντά στην κατοικία τους.

– Έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στις δημόσιες αρχές για θέματα ακτινοβολίας και ακτινοπροστασίας καταγράφεται στην έρευνα: Το 40% δηλώνει ότι δεν τις εμπιστεύεται «καθόλου», το 25% τις εμπιστεύεται «λίγο», το 14% «πολύ» ή «αρκετά» και το 20% είναι ουδέτεροι.

– Το 64% θεωρεί ότι τα ζητήματα της ακτινοπροστασίας και της πυρηνικής ασφάλειας δεν αντιμετωπίζονται με διαφάνεια από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα.