Ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση του Ωνάσειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου

13-02-2019

Ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, (ΩΕΜΕΚ), μετά την έγκριση από το υπουργείο Υγείας των σχετικών μελετών εφαρμογής. Εκτιμάται μάλιστα ότ τους επόμενους δύο με τρεις μήνες ξεκινά η κατασκευή του.

Αυτό ανακοίνωσε ο ο δρ. Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, στο περιθώριο της ημερίδας «Health and Society: FutureDialogues». Όπως είπε, «το υπουργείο Υγείας αντιδρώντας με αξιοζήλευτη ταχύτητα ενέκρινε τις μελέτες εφαρμογής» και η Ελλάδα θα αποκτήσει το δικό της μεταμοσχευτικό κέντρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τη δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το Ιδρυμα Ωνάση έρχεται να αλλάξει για μια ακόμη φορά τα δεδομένα και να δώσει πνοή στο όνειρο δεκάδων ασθενών να αποκτήσουν πρόσβαση σε ποιοτικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι το ΩΕΜΕΚ θα είναι νοσοκομείο για όλους. Θα ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα είναι προσβάσιμο από ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Θα είναι το πρώτο νοσοκομείο στην Ελλάδα που θα είναι αφιερωμένο στη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, προσφέροντας σύγχρονες εξειδικευμένες και καινοτόμες υπηρεσίες υγείας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Στις δομές του θα δημιουργηθεί το Ωνάσειο Παίδων, η πρώτη αυτόνομη μονάδα μεταμόσχευσης στην Ελλάδα αποκλειστικά για παιδιά που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και στην παιδοκαρδιολογία και παιδοχειρουργική.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Ανδρέας Καραμπίνης ανέφερε ότι η δημιουργία του ΩΕΜΕΚ θα καλύψει ένα μεγάλο κενό. Ενδεικτικό είναι ότι από το 2013 μέχρι το 2017, 260 Έλληνες μεταφέρθηκαν για μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων σε διάφορα νοσοκομεία της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν 696 μετακινήσεις μεταμοσχευμένων για επανέλεγχο στο εξωτερικό.

Μεταμοσχεύσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, οι δότες στην Ελλάδας είναι 4,68 ανά εκατ. πληθυσμού, έναντι 43,8 δότες ανά εκατ. πληθυσμού στην Ισπανία, 39,52 ανά εκατ. πληθυσμού στην Κροτία και 37,72 ανά εκατ. πληθυσμού στην Πορτογαλία.

Στη χώρα μας το 2016 έγιναν 151 μεταμοσχεύσεις και είχαμε 51 δωρεές οργάνων, τι στιγμή που στο Βέλγιο έγιναν 1023 μεταμοσχεύσεις και 351 δωρεές οργάνων και στην Πορτογαλία 846 μεταμοσχεύσεις και 337 δωρεές οργάνων.