Απαγόρευση για 77 φάρμακα οι παράλληλες εξαγωγές από τον ΕΟΦ

15-02-2019

Στην προσωρινή απαγόρευση των Παράλληλων Εξαγωγών και της Ενδοκοινοτικής Διακίνησης για 77 φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη στη χώρα μας προχώρησε ο ΕΟΦ. Αυτό αποφασίστηκε «μετά από αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας των εν λόγω φαρμάκων στην αγορά», αναφέρεται στην απόφαση του ΕΟΦ, σύμφωνα με την οποία «κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται επίσης κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων».

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα μετά από έγκριση του Ε.Ο.Φ. για έκτακτη εισαγωγή ή κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση.

Όπως σημειώνει, σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη.

Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε επίσης ότι «εφεξής όσα φαρμακευτικά προϊόντα περιλαμβάνονται στον κατάλογο και παρουσιάζουν έλλειψη για διάστημα μεγαλύτερο των δύο (2) μηνών απαγορεύονται αυτοδικαίως (χωρίς την έκδοση σχετικής απόφασης) οι παράλληλες εξαγωγές και η ενδοκοινοτική διακίνηση προκειμένου να διασφαλίζεται η περίθαλψη των ασθενών πρωτίστως στη χώρα μας και η προστασία της δημόσιας υγείας γενικότερα».

Υπενθυμίζει δε ότι επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων, τονίζοντας ότι «η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή των κυρώσεων».

Δείτε τη λίστα των 77 φαρμάκων εδώ

 

Διαβάστε επίσης:

ICAP: Χαμηλή η διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά