Στη Βουλή ο Γιώργος Καμίνης για τους κλειστούς χώρους ιατρικώς ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών

19-02-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Αύριο Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, στις 14.00, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου έχει εισαχθεί προς συζήτηση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων προβλέπει τη δημιουργία χώρων ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Υπενθυμίζεται:

  • O δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης ήδη από το 2014 έχει διατυπώσει την πρότασή του για τη δημιουργία χώρων ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης ουσιών. Συνεχής επικοινωνία της Αθήνας, σε επίπεδο δημάρχων αλλά και μεταξύ ειδικών και ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας, με πόλεις όπως τοΆμστερνταμ, το Παρίσι, το Βερολίνο και η Βαρκελώνη, όπου λειτουργούν τέτοιες κοινωνικές δομές.
  • Τον Μάιο του 2017 ο δήμαρχος Αθηναίων συγκάλεσε τους φορείς και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της πόλης σε ανοιχτή σύσκεψη για τη διακίνηση και δημόσια χρήση ουσιών.
  • Για τα συμπεράσματα της σύσκεψης ενημερώνονται από τον κ. Καμίνη, σε ευρεία σύσκεψη, τα πολιτικά κόμματα και οι ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 2017)
  • Έως τον Ιούνιο του 2017 ο δήμαρχος Αθηναίων είχε ενημερώσει για τα ζητήματα της Αθήνας όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, τον Πρωθυπουργό, καθώς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  • Τον Φεβρουάριο του 2018 ενημερώνεται με επιστολή –στην οποία δεν υπήρξε απάντηση– για την πρόταση του δήμου Αθηναίων περί εποπτευόμενης χρήσης ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός.
  • Τον Μάρτιο του 2018 συγκροτείται κοινή πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη με 18 επιφανείς Αθηναίους για την ανάγκη δημιουργία χώρων ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης – Αποστέλλεται και δημοσιοποιείται επιστολή προς τον Πρωθυπουργό.
  • Τον Ιούλιο του 2018, η πρόταση του δήμου Αθηναίων για τη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ενσωματώνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε από βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.
  • Λίγες ημέρες αργότερα, τον Ιούλιο του 2018 το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας συνεδρίασε συμβολικά στον Πανελλήνιο, στην καρδιά του Πεδίου του Άρεως, κατά την οποία πήραν τον λόγο οι σύλλογοι κατοίκων της περιοχής.
  • Δημόσια συνάντηση στη Νομική Αθηνών (18/2/2019) και συζήτηση με φοιτητές – καθηγητές για την κατάσταση στο Ίδρυμα.