Σύσταση για ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας από την ΕΕ

21-02-2019

Σύσταση σχετικά με έναν ευρωπαϊκό μορφότυπο ανταλλαγής ηλεκτρονικών μητρώων υγείας (EHR), εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σύσταση υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας και της περίθαλψης στην ΕΕ, επιδιώκοντας την απελευθέρωση της ροής δεδομένων υγείας πέραν των συνόρων.

Παράλληλα, η σύσταση αποβλέπει στη διευκόλυνση της διασυνοριακής διαλειτουργικότητας των ηλεκτρονικών φακέλων υγείας στην ΕΕ, υποστηρίζοντας τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση και να ανταλλάσσουν με ασφάλεια τα δεδομένα υγεία τους όπου και αν βρίσκονται στην ΕΕ. θα βοηθήσει τους πολίτες να έχουν γρήγορη πρόσβαση και να μοιράζονται τα δεδομένα υγείας τους με επαγγελματίες του τομέα της υγείας, για παράδειγμα, όταν συμβουλεύονται ειδικούς ή λαμβάνουν θεραπεία έκτακτης ανάγκης σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Η παροχή της δυνατότητας στους πολίτες να έχουν πρόσβαση διασυνοριακά στα δεδομένα τους για την υγεία και να τα μοιράζονται είναι μία από τις προτεραιότητες της ανακοίνωσης σχετικά με τη δυνατότητα ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας και της περίθαλψης στην ενιαία ψηφιακή αγορά. Επιπλέον, ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) υπογραμμίζει ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά τους δεδομένα και παρέχει το νομικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθορίζοντας άμεσα εφαρμόσιμους κανόνες για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων υγείας.

Σημειώνεται ότι οι κανόνες για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε ασφαλή και υψηλής ποιότητας διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη προβλέπονται στην Οδηγία 2011/24/ΕΕ περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης.