Εγκρίθηκαν οι εφημερίες για τους κλάδους, χημικών βιολόγων φαρμακοποιών ψυχολόγων και κτηνιάτρων

22-02-2019

Περίπου 127.550 ημέρες εφημερίας, για περίπου 1.454 υπαλλήλους που ανήκουν στους κλάδους των Χημικών, Βιοχημικών, Κλινικών Χημικών, Βιολόγων, Φαρμακοποιών – Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, Ψυχολόγων, Φυσικών Νοσοκομείων – Ακτινοφυσικών και Κτηνιάτρων, ενέκρινε το υπουργείο Υγείας για το 2019.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, για τα Νοσοκομεία Αθήνας – Πειραιά Θεσσαλονίκης, οι Φαρμακοποιοί – Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί, Χημικοί, Βιοχημικοί, Κλινικοί Χημικοί, Βιολόγοι, Κτηνίατροι, Φυσικοί Νοσοκομείων – Ακτινοφυσικοί και Ψυχολόγοι, μπορούν να πραγματοποιούν το μέγιστο οκτώ (8) εφημερίες το μήνα, όταν οι ανάγκες το επιβάλλουν. Για τα Νοσοκομεία Επαρχίας, επιτρέπεται η καταβολή αποζημίωσης μέχρι δέκα (10) εφημεριών το μέγιστο κατά μήνα.

Το μεγαλύτερο αριθμό εφημεριών λαμβάνουν τα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ (38.910), και ακολουθούν τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ (32.679),

Η ενεργός εφημερία γίνεται σε 16ωρη συνεχή υπηρεσία τις εργάσιμες ημέρες και 24ωρη Σάββατα, Κυριακές και αργίες. Οι ενεργείς εφημερίες είναι υποχρεωτικές, η δε αποζημίωση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια που θέτει το άρθρο 104 του Συντάγματος. Τα ανώτατα όρια πραγματοποίησης ενεργών εφημεριών δεν εξαντλούνται υποχρεωτικά αλλά αποτελούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να κινηθούν τα Διοικητικά Συμβούλια μετά από εισήγηση προς αυτά, του Δ/ντή του Τμήματος, του Τομεάρχη και της Επιστημονικής Επιτροπής.

Η ενεργός εφημερία νοείται και αποζημιώνεται, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις μόνο για το προσωπικό που παραμένει στην θέση του όλες τις ώρες που προβλέπεται. Η αμοιβή της εφημερίας μικτού τύπου καθορίζεται στο 70% της ενεργού εφημερίας και η αμοιβή της εφημερίας ετοιμότητας στο 40% της ενεργού.

Ο μηνιαίος προγραμματισμός των εφημεριών (ενεργών, μικτού τύπου και ετοιμότητας) θα εγκρίνεται εκ των προτέρων από τα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων και θα κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους.

Οι πίνακες του εφημερεύοντος προσωπικού θα αναρτώνται στην είσοδο των Νοσοκομείων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και στο αντίστοιχο Τμήμα των
Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.