Ο IANOS παρουσιάζει το νέο βιβλίο του καρδιολόγου Θανάση Δρίτσα, την Τρίτη 5 Μαρτίου

25-02-2019

Οι Εκδόσεις Παπαζήση και το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS μάς προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου
του ΘΑΝΑΣΗ ΔΡΙΤΣΑ

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΩΣ ΦΑΡΜΑΚΟ
Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Μαρτίου 2019 και ώρα 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24)

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

Γιώργος Γουρνάς, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής, Θεραπευτής Ομάδας και Οικογένειας

Γιώργος Μαστοράκος, Καθηγητής Ενδοκρινολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Βαγγέλης Ιντζίδης, Συγγραφέας, ΕΔΙΠ Τμήματος Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ

Ξανθούλα Ντακοβάνου, Ιατρός, Μουσικοθεραπεύτρια, Διδάκτωρ Ψυχανάλυσης και Ψυχοπαθολογίας Παν/μιου Sorbonne Paris Cité

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος κα Ρίτσα Μασούρα

Θα ακολουθήσει μουσικό δρώμενο με την Ξανθούλα Ντακοβάνου και τον Θανάση Δρίτσα

Σήμερα με τη βοήθεια σύγχρονων απεικονιστικών τεχνικών μελετάται η επίδραση των μουσικών ήχων στον ανθρώπινο εγκέφαλο και η νευρο-βιολογική βάση του μουσικού συναισθήματος. Ακόμη αρκετοί ερευνητές μελετούν την επίδραση της μουσικής σε θεμελιώδεις βιοχημικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με το ψυχοσωματικό stress και τη λειτουργία του ανοσοβιολογικού μας συστήματος. Στην πλειοψηφία τους οι μελέτες αυτές αποδεικνύουν ότι η μουσική παρέμβαση είτε ως ακρόαση επιλεγμένης μουσικής είτε ως βιωματική μουσικοθεραπεία μπορεί να μειώνει το stress και το αίσθημα του πόνου και επίσης να υποκαθιστά αναλγητικά ή αναισθητικά φάρμακα.

Στο βιβλίο έχουν συγκεντρωθεί κείμενα τα οποία βασίζονται σε διαλέξεις και δημοσιεύσεις του Θανάση Δρίτσα κατά τη διάρκεια της επιστημονικής του δραστηριότητας στο αντικείμενο (1997-2018). Την παρούσα έκδοση τιμούν με την συμμετοχή τους δύο παγκόσμιας αναγνώρισης ερευνητές στο αντικείμενο της μουσικής θεραπείας στην ιατρική: o Dr. Fred Schwartz, Anesthesiologist and MusicΤherapist, Piedmont Hospital, Atlanta, USA και η CherylDileo, PhD, Professor of MusicTherapy, TempleUniversity, Philadelphia, USA.

Το βιβλίο απευθύνεται στο γενικό κοινό αλλά και στον εξειδικευμένο αναγνώστη ο οποίος ενδιαφέρεται να προσεγγίσει την ιατρική μουσικοθεραπεία μέσα από την παρατιθέμενη βιβλιογραφική τεκμηρίωση.

Ποιος είναι ο Θανάσης Δρίτσας

Ο Θανάσης Δρίτσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην καρδιολογία στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Guy’s & Hammersmith Hospital, RPMS, London, UK. Παράλληλα με τις ιατρικές του σπουδές μελέτησε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τους Κώστα Κυδωνιάτη και Γιάννη Ιωαννίδη. Αποτελεί διακεκριμένο μέλος της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (FESC) και ενεργό μέλος του European Association of Cardiovascular Prevention (EACP) της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC). Εχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως πρωτοπόρος για την κλινική και ερευνητική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικού μέσου (music medicine) και αποτελεί ενεργό μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Μουσικής στην Ιατρική (ISMM). Έχει κυκλοφορήσει πέντε προσωπικούς δίσκους (CD) με μουσικά του έργα ως συνθέτης όπως και δίσκους (CD) με μουσικό υλικό για επιστημονική θεραπευτική χρήση. Είναι επίσης συγγραφέας πολλών βιβλίων λογοτεχνίας, παραμυθιών, δοκιμίων και επιστημονικών μελετών. Από τις Εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του «Η ασθένεια της υγείας» (2010) και «Το διακόνημα και το χειροτέχνημα» (2017).
Εργάζεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ως Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Τμήμα Αναιμάκτων Διαγνωστικών Τεχνικών του Καρδιολογικού τομέα.