Ο Σταμάτης Βαρδαρός απαντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη… (ηχητικό)

26-02-2019

Η βασική μας διαφορά με το κόμμα της ΝΔ είναι ότι εμείς αντιμετωπίζουμε την Υγεία με όρους φροντίδας, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ένα ακόμα εμπορεύσιμο αγαθό, τόνισε μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας Σταμάτης Βαρδαρός.

Ο κ. Βαρδαρός μιλώντας με τον Γιώργο Τραπεζιώτη και σχολιάζοντας τις προγραμματικές θέσεις, που παρουσίασε το Σάββατο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι η κοινωνική ατζέντα ποτέ δεν ήταν το δυνατό σημείο της ΝΔ.

Η απορία και το ερώτημα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης, το γιατί δηλαδή να αγοράζει το ΕΣΥ μαγνητικούς τομογράφους, όταν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να παρέχει αυτήν την υπηρεσία, είναι ενδεικτικό σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της αντίληψης την οποία έφερε το εθνικό σύστημα υγείας στα όρια της κατάρρευσης.

Ο κ. Βαρδαρός αναφερόμενος στις στοχευμένες προσλήψεις που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι επιφανή στελέχη της ΝΔ λένε ότι η αναλογία μια πρόσληψης ανά μια αποχώρηση είναι κάτι προβληματικό, προτείνοντας ειδικά για την υγεία να ισχύει το 5 προς 1 καθώς όπως υποστηρίζουν εξακολουθεί να είναι μεγάλος ο δημόσιος τομέας.

Το outsourcing στην υγεία δεν βγαίνει συνολικά γιατί το ιδιωτικό συμφέρον δεν ταυτίζεται με το δημόσιο συμφέρον, τόνισε ο κ. Βαρδαρός.

Όπως εξήγησε η διαφορά μεταξύ του δημόσιου συστήματος υγείας και του ιδιωτικού, είναι ότι το δημόσιο σύστημα υγείας ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες ενώ το ιδιωτικό σύστημα υγείας ανταποκρίνεται στη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας.

Το 2014, όταν είχαν μείνει 2 εκατομμύρια ανασφάλιστοι εκτός συστήματος υγείας, το ιδιωτικό συμφέρον και κεφάλαιο έκαναν πάρτυ στο χώρο της Υγείας ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για εμάς η υγεία είναι ένα συλλογικό αγαθό, ένα κοινωνικό αγαθό και ένα δικαίωμα των πολιτών που η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να ανταποκρίνεται, ενώ για τη ΝΔ είναι η προσέγγιση που λέει ότι το άτομο βάσει των δυνατοτήτων του θα έχει και τις αντίστοιχες υπηρεσίες υγείας.
Δηλαδή αυτός που έχει λεφτά θα αγοράζει καλές υπηρεσίες υγείας ενώ αυτός που δεν έχει χρήματα, θα έχει ένα προνοιακό, μίζερο ελλειμματικό μοντέλο ανέφερε χαρακτηριστικά.