Με τι κριτήρια αναδείχθηκε η Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στις 50 καλύτερες του κόσμου

06-03-2019

Ανάμεσα στις καλύτερες σχολές παγκοσμίως κατατάσσεται η Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα έλαβε την 44η θέση μεταξύ των 500 καλύτερων σχολών του κόσμου, σύμφωνα με τα αποτελεσμάτα της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων του Οργανισμού QS (Quacquarelli Symonds). Πρόκειται για σημαντική διάκριση καθώς για πρώτη φορά η Οδοντιατρική Σχολή εισέρχεται στις 50 καλύτερες σχολές Οδοντιατρικής παγκοσμίως.

Η αξιολόγηση γίνεται σύμφωνα με τέσσερα κριτήρια – δείκτες, με διαφορετική βαρύτητα το καθένα. Οι σχολές αξιολογούνται με βάση:

* Την ακαδημαϊκή φήμη (βαρύτητα κριτηρίου 30%). Η μέτρηση γίνεται μέσω έρευνας ερωτηματολογίου, στο οποίο χρησιμοποιούνται ακαδημαϊκοί διαφόρων ειδικοτήτων και ερωτούνται για τα κατά τη γνώμη τους 30 καλύτερα πανεπιστήμια στους τομείς εμπειρογνωμοσύνης τους, χωρίς να μπορούν να επιλέξουν το δικό τους. Στον συγκεκριμένο δείκτη η Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ καταγράφει σημαντική ανοδική πορεία.

* την φήμη (βαρύτητα κριτηρίου 10%) μεταξύ των εργοδοτών και κυρίως όσον αφορά στις προσλήψεις αποφοίτων των Πανεπιστημίων.

* τον αριθμό ετερο-αναφορών ανά εργασία (βαρύτητα κριτηρίου 30%).

* τον δείκτη h-index, που αφορά την παραγωγικότητα όσο και την επίδραση του δημοσιευμένου έργου ενός επιστήμονα ή ερευνητή (βαρύτητα κριτηρίου 30%). Στο συγκεκριμένο δείκτη καταγράφεται σημαντική ανοδική πορεία της Οδοντιατρικής Σχολής.