Σε κρίσιμη κατάσταση αγοράκι από κατάποση άγνωστου αριθμού χαπιών

12-03-2019

Σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου νοσηλεύεται ένα αγοράκι μόλις 2,5 μόλις χρόνων, μετά την κατανάλωση άγνωστου αριθμό χαπιών!

Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, το αγοράκι παραμένει στη ΜΕΘ Παίδων σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι γιατροί και οι νοσηλευτές του νοσοκομείου καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να το κρατήσουν στη ζωή. Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, το περιστατικό θεωρείται ατύχημα, ότι δηλαδή το παιδί κατάπιε τα χάπια νομίζοντας ότι ήταν καραμέλες.

Σημειώνεται ότι οι δηλητηριάσεις στα παιδιά είναι πολύ συχνές και σύμφωνα με το Κέντρο Δηλητηριάσεων του Παίδων η ηλικία 1-5 ετών είναι η πλέον ευαίσθητη για δηλητηριάσεις. Όπως αναφέρει, στην ηλικία αυτή τα παιδιά χαρακτηρίζονται από μεγάλη περιέργεια και από άγνοια. Το γεγονός αυτό επιβάλλει αυξημένη προσοχή από τους μεγάλους.

Όπως αναφέρεται, τα φάρμακα ευθύνονται για μεγάλο αριθμό δηλητηριάσεων, ενώ σημαντικό ποσοστό καλύπτουν τα είδη οικιακής χρήσης. Οι δηλητηριάσεις που αφορούν παιδιά ηλικίας 0-14 ετών καταλαμβάνουν το 54,4% του συνόλου των δηλητηριάσεων. Στη βρεφική ηλικία (0-1 έτους) η συχνότητα είναι 6,9% επί των παιδικών δηλητηριάσεων. Πιο επικίνδυνη ηλικία είναι μεταξύ 1- 5 ετών όπου συμβαίνει το 76,5% των δηλητηριάσεων της παιδικής ηλικίας. Στην ηλικία 5-10 ετών η συχνότητα είναι 12,4%, ενώ σαφής μείωση παρατηρείται στην ηλικία 10-14 ετών (4,1%).

Τα ηρεμιστικά – αγχολυτικά (στα οποία κυρίως περιλαμβάνονται οι βενζοδιαζεπίνες) και ταυπόλοιπα ψυχοφάρμακα κατέχουν την πρώτη θέση στις δηλητηριάσεις από φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται μεγάλη χρήση τους και βρίσκονται σε πολλά σπίτια, παρά το ότι η προμήθειά τους γίνεται με ειδική συνταγή. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η χρήση της παρακεταμόλης και του μεφαιναμικού οξέος με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι περιπτώσεις δηλητηριάσεων με τα δύο αυτά παυσίπονα αντιπυρετικά. Η συχνότητα των ναρκωτικών και των αναλόγων φαρμάκων φαίνεται μικρότερη απ’ ότι πραγματικά είναι, καθώς πολλές περιπτώσεις δεν αναφέρονται στο Κέντρο Δηλητηριάσεων και επομένως δεν καταγράφονται.