20% των φαρμακείων παγκοσμίως, κέντρα εμβολιασμού της κοινότητας

Παραπάνω από το 20% των φαρμακείων σε διεθνές επίπεδο (περισσότερα από 200.000 φαρμακεία) αξιοποιούνται ως κέντρα εμβολιασμού της κοινότητας, απευθυνόμενα αθροιστικά σε αντίστοιχο πληθυσμό άνω του 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων σε περισσότερες από 20 χώρες

Αυτό αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Κρήτης, οι οποίοι επικροτούν τη νέα παγκόσμια στρατηγική για την αντιμετώπιση της γρίπης που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 11 Μαρτίου 2019 στη Γενεύη.

Η νέα στρατηγική, που αφορά την περίοδο 2019-2030, έχει ως στόχο την προστασία του πληθυσμού σε όλα τα κράτη από την εποχική γρίπη, τον έλεγχο της διάδοσης της γρίπης από το ζωικό βασίλειο στους ανθρώπους καθώς και την προετοιμασία για μια μελλοντική πανδημία γρίπης.

Στην Ελλάδα, τα φαρμακεία έχουν ενταχθεί ήδη στο δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το νόμο 4486/2017, ενώ το πρόσφατο νομοσχέδιο για την Υγεία συμπεριέλαβε διάταξη η οποία κάνει ρητή αναφορά στο θεσμοθετημένο ρόλο του Φαρμακοποιού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα και ειδικότερα επισημοποιείται η δυνατότητα των φαρμακοποιών να διενεργούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Φαρμακευτικών Συλλόγων Κρήτης «οι φαρμακοποιοί ουδέποτε πραγματοποιούσαμε παιδιατρικούς εμβολιασμούς, ούτε καμία τέτοια πρόθεση έχουμε». Ειδικότερα στην περιφέρεια Κρήτης, την χειμερινή περίοδο 2017-2018 διανεμήθηκαν από τα 550 φαρμακεία της Κρήτης 112.000 αντιγριπικά εμβόλια ενώ την τρέχουσα περίοδο 2018 – 2019 είχαμε μια αύξηση της τάξης του 7%.

Καθώς όμως υπολειπόμαστε κατά πολύ του στόχου του εμβολιασμού του 75% των ομάδων υψηλού κινδύνου και επειδή η χώρα μας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων >65 ετών παγκοσμίως (21%), είναι άμεση ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, ώστε να μη συνεχίσουμε να θρηνούμε θύματα κάθε χρόνο.

Οι Φαρμακοποιοί της Κρήτης – καταλήγει η ανακοίνωση – «θα συνεχίσουμε να είμαστε στη διάθεση του κοινού που χρόνια μας αποδεικνύει την εμπιστοσύνη του, και με τη θεσμική αναγνώριση που μας παρέχεται πλέον, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βελτιστοποιήσουμε τις διαδικασίες των Υπηρεσιών μας κατά τα πρότυπα που έχουν θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Δημόσια Υγεία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».

In this article