Αλλαγές στη χορήγηση άδειας επαγγέλματος και τις εξετάσεις ειδικότητας γιατρών και οδοντιάτρων

18-03-2019

Αλλαγές ως προς τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος και τις εξετάσεις ειδικότητας ιατρών και οδοντιάτρων προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, με αφορμή τη δημοσίευση του νόμου 4600/2019 «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις».

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία από 1-4-2019 θα δέχονται τις αιτήσεις των ιατρών και οδοντιάτρων:

α. για την χορήγηση της βεβαίωσης άσκησης του ιατρικού και οδοντιατρικού επαγγέλματος είτε είναι πτυχιούχοι της ημεδαπής είτε της αλλοδαπής.

β.για την χορήγηση τίτλου ιατρικής και οδοντιατρικής ειδικότητας της ημεδαπής μετά από επιτυχείς εξετάσεις, με το σύστημα της αυτόματης αναγνώρισης, εφόσον οι τίτλοι προέρχονται από την Ε.Ε , σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Επιπλέον ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία θα χορηγούν βεβαιώσεις και πιστοποιητικά αναφορικά με πληροφορίες που απορρέουν από τα παραπάνω, όπως το πιστοποιητικό goodstanding, πιστοποιητικό ορθής άσκησης του επαγγέλματος, βεβαίωση χρόνου ειδίκευσης και ό, τι άλλο σχετικό ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους.

Οι Περιφερειακές ενότητες της χώρας θα παραλαμβάνουν μέχρι 31-3-2019 τις αιτήσεις των ιατρών για χορήγηση βεβαίωσης άσκησης του ιατρικού και οδοντιατρικού επαγγέλματος και χορήγηση τίτλου ιατρικής και οδοντιατρικής ειδικότητας, καθώς και τις αιτήσεις για χορήγηση των αντίστοιχων βεβαιώσεων και πιστοποιητικών τις οποίες θα εξετάζουν και θα διεκπεραιώσουν. Οι παραπάνω αιτήσεις με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά θα παραμείνουν στο αρχείο τους.

Επίσης μέχρι 31-3-2019 (καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων)οι ειδικευόμενοι ιατροί και οδοντίατροι θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους για συμμετοχή στην εξεταστική περίοδο του Απριλίου προς απόκτηση τίτλου ειδικότητας στις οικείες Περιφερειακές ενότητες, όπου οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα τις επεξεργαστούν, για να διαπιστωθεί η πληρότητα των προϋποθέσεων συμμετοχής των ειδικευομένων στις εξετάσεις λήψης τίτλου ειδικότητας και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου των υποβληθέντων πιστοποιητικών θα συμπληρώσουν τις καταστάσεις των συμμετεχόντων.

Από 1-4-2019 και έως 5-4-2019 όλες οι αιτήσεις με τα δικαιολογητικά των συμμετεχόντων θα διαβιβαστούν από τις οικείες Περιφερειακές ενότητες στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία αντίστοιχα, με συνημμένες τις συμπληρωμένες καταστάσεις των συμμετεχόντων, που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις συμμετοχής στις εξετάσεις.

Επιπλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών ενοτήτων της χώρας θα αποστείλουν στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία τους φακέλους των ιατρών και των οδοντιάτρων αντίστοιχα, οι οποίοι έχουν αποτύχει σε εξετάσεις ειδικότητας στο παρελθόν συμπεριλαμβανομένης και της εξεταστικής περιόδου Φεβρουαρίου 2019 και δεν θα έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις μέχρι 31-3-2019.