Τι συμβαίνει με τους ανελκυστήρες στο ΕΣΥ;

19-03-2019

Σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των ανελκυστήρων στα δημόσια κτίρια και μάλιστα στα δημόσια νοσοκομεία, την συντήρησή τους και τους ελέγχους, προκαλεί το πρόσφατο περιστατικό στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Αθήνας και την πτώση του ασανσέρ με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας γιατρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Healthview, στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας τα ασανσέρ είναι ακατάλληλα και στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν διαθέτουν σχετική πιστοποίηση! Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός ο οποίος διαθέτει περίπου 35 ανελκυστήρες. Από αυτούς, στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι πιστοποιημένοι είναι μόλις 10-12 ανελκυστήρες σε ένα νοσοκομείο που θεωρείται η ναυαρχίδα του ΕΣΥ! Εκτιμούν δε ότι στα υπόλοιπα νοσοκομεία, η κατάσταση είναι χειρότερη.

Την ίδια στιγμή, «βροχή» πέφτουν τα πρόστιμα για τον ίδιο λόγο στον ιδιωτικό τομέα. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 6.000 ευρώ στο συντηρητή και 1.500 ευρώ στο διαχειριστή. Σύμφωνα μάλιστα με την σχετική ΚΥΑ, τα διαστήματα υποχρεωτικής συντήρησης των ανελκυστήρων έχουν ως εξής: για ανελκυστήρες σε δημόσια κτίρια, για ξενοδοχεία με περισσότερες από 200 κλίνες, για νοσοκομεία και για μεγάλα κτίρια, 2 φορές το μήνα = 24 φορές ετησίως.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ανελκυστήρες στο ΕΣΥ βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και έλεγχοι δεν πραγματοποιούνται. Ζητούν δε από την διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και το υπουργείο Υγείας να δώσουν στοιχεία για το σύνολο των νοσοκομείων της Αττικής