Φάρμακα: Τα περισσότερα περιέχουν κοινά αλλεργιογόνα

25-03-2019

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν δεν αισθανόμαστε καλά είναι να πάμε στον γιατρό για να μας δώσει φάρμακα. Τώρα όμως, μια νεά έρευνα Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως τα περισσότερα χάπια ή φάρμακα που περιέχουν ανενεργά συστατικά, όπως η γλουτένη, μπορεί να είναι υπεύθυνα για επικίνδυνες παρενέργειες.

Ερευνητές από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας στο νοσοκομείο Brigham και το Women’s Hospital και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard αποφάσισαν να κάνουν την μελέτη μετά την εμφάνιση ασθενών με κοιλιοκάκη με επιδείνωση των συμπτωμάτων. Οι ασθενείς δεν γνώριζαν ότι το φάρμακο περιείχε γλουτένη και κανένας από τους γιατρούς επίσης.
Οι ειδικοί εξέτασαν άλλους ασθενείς που εμφάνισαν παρόμοιες παρενέργειες μετά τη λήψη του φαρμάκου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Science Translational Medicine».
Όπως διαπίστωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Giovanni Traverso και οι συνεργάτες του, διάφορα παρασκευάσματα φαρμάκων θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή λόγω αυτών των φαινομενικά αβλαβών συστατικών.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το 44,82% των χαπιών περιέχει λακτόζη η οποία μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Ομοίως, το 33% των παρασκευασμάτων περιέχει χρωστικές ύλες τροφίμων. Περίπου 3,8% του πληθυσμού της μελέτης βρέθηκε να είναι αλλεργικός σε μια χρωστική τροφίμων που ονομάζεται ταρτραζίνη.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις στα χάπια μπορεί να οφείλονται σε αδρανή συστατικά που αποτελούν το χάπι, συμπεριλαμβανομένης της λακτόζης, της γλουτένης, των χρωστικών τροφίμων κ.λπ. Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί σε αυτά τα συστατικά μπορεί να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους ή αλλεργικές αντιδράσεις.

Συμπυκνωμένα σάκχαρα ή FODMAPS (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες), στα χάπια βρίσκονται σε ποσοστό 55%. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια, κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Αυτά τα σάκχαρα στα χάπια μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Άλλα συστατικά που συμπεριλαμβάνονται στα χάπια είναι το άμυλο καλαμποκιού σε ποσοστό 36,54%, το πολυαιθυλενο γλυκόλη σε ποσοστό 35,8%, η ποβιδόνη σε ποσοστό 35,8% και η καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη σε ποσοστό 21,38%.

Κάποια χάπια περιέχουν επίσης άμυλο σίτου, τεχνητά γλυκαντικά, αραχιδέλαιο κ.λπ.

Σύμφωνα με το Δρ. Traverso πολλά χάπια πιθανότατα έχουν ποσότητες που είναι αρκετά χαμηλές ώστε να μην προκαλέσουν αντίδραση, αλλά σε ασθενείς που λαμβάνουν περισσότερα από ένα φάρμακα μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Για παράδειγμα, η λακτόζη είναι σε σημαντικό ποσοστό φαρμάκων.

Οι συντάκτες της μελέτης τόνισαν ότι αναγνωρίζοντας ότι το ανενεργό τμήμα ενός φαρμάκου, το οποίο αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στα 2/3 του χορηγούμενου υλικού, μπορεί να είναι πιο «ενεργό» από ό, τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, αναμένεται να υπάρξουν πιθανές αλλαγές από τις ρυθμιστικές αρχές στα ιατρικά πρωτόκολλα και στην ανάπτυξη φαρμάκων από το στόμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Έμφραγμα: Τα φάρμακα για την χοληστερίνη μειώνουν τον κίνδυνο