Καφές: 6 ανησυχητικά στοιχεία

30-03-2019

Όλοι μας πίνουμε καφέ καθημερινά. Κάποιοι πίνουν πολλά φλιτζάνια την ημέρα. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε για τον καφέ και θα μας κάνουν να τον απολαμβάνουμε με μέτρο.

Ο συγγραφέας Murray Carpenter, μελέτησε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ και περιγράφει στο βιβλίο του «Caffeinated», όλους τους λόγους για τους οποίους τελικά υποτιμούμε την πραγματική, την αρνητική και τη θετική αξία της καφεΐνης και το πόσο λίγο τελικά αντιλαμβανόμαστε τη σχέση εξάρτησης που έχουμε αναπτύξει με αυτό το εθιστικό ρόφημα.

– Η καφεΐνη μας κάνει να φερόμαστε σαν «ποντίκια εργαστηρίου»:
Η κατανάλωση καφεΐνης, είτε μέσα από το ρόφημα του καφέ ή το τσάι, κάνει τα άτομα να διατηρούν και να αναπτύσουν συγκεκριμένες ρουτίνες, στις οποίες επιμένουν «μηχανικά». Πίνουμε τον πρωινό καφέ, σε καθημερινή βάση και δεν αντιλαμβανόμαστε συνειδητά, ότι τα επίπεδα ενέργειάς μας καθορίζονται δραματικά από αυτή την κούπα καφέ, όπως ένας ποντικός στο εργαστήριο πατάει κάθε φορά το κουμπί για να του δοθεί αυτομάτως η δόση του… ναρκωτικού.

– Ο καφές έχει περισσότερη καφεΐνη από τα αναψυκτικά:
Όσο και αν δαιμονοποιούνται τα αναψυκτικά για τα ποσοστά καφεΐνης που περιέχουν στη σύστασή τους, πάντα θα έχουν πολύ λιγότερη καφεΐνη από ένα ρόφημα καφέ. Σημειωτέον, πως ακόμα και ένας ελαφρύς καφές, έχει σαφώς περισσότερη καφεΐνη από το πιο δυνατό αναψυκτικό.

– Δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή της καφεΐνης σε κάθε προϊόν που την περιέχει:
Σύμφωνα με την αμερικάνικη νομοθεσία, οι εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν τα ποσοστά καφεΐνης που περιέχονται σε κάθε κουτάκι αναψυκτικού, αν και τελικά το κάνουν από μόνες τους, καθώς βοηθάει περισσότερο τις πωλήσεις, σε ένα είδος του οποίου η κατανάλωση κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Το καλό ακόμα με το να αναγράφεται η ποσότητα της καφεΐνης σε κάθε κουτάκι είναι ότι μπορείτε να ελέγξετε τις ποσότητες του καφέ, που, τελικά, καταναλώνετε καθημερινά, ενω θα ήταν ιδανικό να υπάρχει η πληροφορία και στις συσκευασίες του καφέ και του τσαγιού.

– Ένα φλιτζάνι καφέ φτάνει για όλη την ημέρα:
Ανάλογα το μέγεθος, τη γενετική σας προδιάθεση και ένα σωρό άλλους παράγοντες που ρυθμίζουν την ταχύτητα με την οποία επεξεργάζεται ο οργανισμός την ποσότητα καφεΐνης, αρκούν ένα με δυο φλιτζάνια καφέ την ημέρα για να είστε και να παραμένετε σε εγρήγορση. Αυτή η διατηρήση της διέγερσης του καφέ, υφίσταται περισσότερη ώρα, όσο συνηθίζει ο οργανισμός σας στην κατανάλωσή του και 300-400 mg είναι συνήθως αρκετά για μια μέρα, για το μέσο όρο.

– Η υπερκατανάλωση είναι επικίνδυνη:
Ένα από τα συχνότερα προβλήματα της υπερκατανάλωσης του καφέ είναι οι διαταρραχές στον ύπνο, αλλά και σε αυτή την περίπτωση, οι επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Άλλοι μπορούν να πίνουν καφέ μέχρι αργά το βράδυ χωρίς να διαταρράσεται ο ύπνος τους και άλλοι καταλήγουν με ταχυκαρδίες.

Σύμφωνα ακόμα με τον Carpenter, ο καφές ενισχύει το άγχος, κάτι που είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα στην καθημερινότητα μας, ενώ μας βάζει σε έναν ασταμάτητο και φαύλο κύκλο, μέσα στον οποίο πίνουμε ποσότητες καφέ την ημέρα, ώστε για να μπορέσουμε να ηρεμήσουμε και να κοιμηθούμε το βράδυ καταφεύγουμε στο αλκοόλ ή τα χάπια, καταλήγοντας «κουρασμένοι» το επόμενο πρωί, αναζητώντας ακόμα περισσότερο τον καφέ.

– Συνηθίζεται εύκολα από τον οργανισμό:
Στα πλεονεκτήματα του καφέ περιλαμβάνονται η αποτελεσματικότητα του στο να οξύνει τις διανοητικές λειτουργίες και τη συγκέντρωση του ατόμου, όπως και το να ανεβάζει τις αθλητικές επιδόσεις. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα πλεονεκτήματα χάνουν την έντασή τους όσο περνάει ο καιρός και συνηθίζει ο οργανισμός στην καφεΐνη, ενώ την ενέργεια που σας έδωσε το πρώτο φλιτζάνι καφέ που ήπιατε ποτέ, δεν θα την βιώσετε ποτέ ξανά.

Το καλό όμως στην περίπτωση το καφέ, είναι ότι μπορείτε να ανακτήσετε τα πρώτα επίπεδα ενέργειας που σας δίνει αν απέχετε για κάποιο καιρό από την κατανάλωσή του. Αποχή, έστω και μιας εβδομάδας, είναι αρκετή για να καταφέρετε να «καθαρίσετε» το σώμα σας και όταν ξεκινήσετε πάλι τον καφέ, να λαμβάνετε το μάξιμουμ της ενεργητικότητας που μπορεί να σας δώσει.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καφές: Τι ώρα πρέπει να πίνετε το πρωί; (βίντεο)