6 μυστικά για απώλεια βάρους, που εγκρίνουν οι διαιτολόγοι!

05-04-2019

Εάν προσπαθείτε να ελέγξετε το βάρος σας σίγουρα έχετε αναζητήσει τον καλύτερο τρόπο. Το Google είναι «δίπλα» σας για να σας δώσει 6.500.000 εκατομμύρια λύσεις στην ανάγκη για απώλεια βάρους! Ποια όμως από τα μυστικά που κατά καιρούς έχετε διαβάσει προτείνουν και οι Διαιτολόγοι; Ακολουθούν έξι αλήθειες για το αδυνάτισμα, που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε πιο κοντά στο στόχο σας.

1. Πρώτα τα λαχανικά

Η «βοήθεια» που μπορούν να σας προσφέρουν τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πραγματική! Πρακτικά, αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και σας βοηθούν να μην πεινάτε! Τα συνολικά οφέλη τους όμως για το σώμα  ξεπερνούν κάθε προσδοκία (λειτουργία εντέρου, προστασία καρδιάς, μείωση φλεγμονών κ.α.). Εάν δεν είστε «φίλος» των λαχανικών και των φρούτων ξεκινήστε κάνοντας σταδιακές αλλαγές. Εκτός από τη «φρέσκια» εκδοχή τους, δοκιμάστε τα αποξηραμένα, κατεψυγμένα, σε σούπες ή σπιτικούς χυμούς.

2. «Χωρίς» γλουτένη, μπορεί να παχαίνει

Η πεποίθηση πως τα τρόφιμα με γλουτένη συμβάλουν στην αύξηση του βάρους, είναι ένας από τους μεγαλύτερους διατροφικούς μύθους! Μην πέσετε στην «εμπορική» παγίδα να γεμίσετε το ντουλάπι σας με προϊόντα χωρίς γλουτένη χωρίς να υπάρχει κάποια διαγνωσμένη αλλεργία. Αντιθέτως, προσπαθήστε να ενσωματώσετε υδατάνθρακες όπως το ψωμί, τα μακαρόνια και το ρύζι, στη σωστή αναλογία στο διαιτολόγιό σας.

3. Το άγχος της μερίδας

Ναι, το μέγεθος της μερίδας μετράει! Πολλοί όμως είναι εκείνοι που αγχώνονται να μετρούν όλη μέρα τα «γραμμάρια» και τις «κουταλιές». Η υπερβολή αυτή αποτελεί συχνά ένα εμπόδιο στην επίτευξη του στόχου, καθώς δυσκολεύει την καθημερινότητα! Αντί γι αυτό προσπαθήστε να ακούσετε το σώμα σας. Σηκωθείτε από το τραπέζι χορτάτοι, αλλά όχι φουσκωμένοι. Εάν δεν έχουν περάσει δύο με τρεις ώρες από το τελευταίο σας γεύμα,πιείτε λίγο νερό. Προτιμήστε ένα φρούτο εάν έχετε ανάγκη για κάτι γλυκό!

4. Τα γλυκά επιτρέπονται

Κι όμως μπορείτε να τρώτε ένα μικρό γλυκό κάποιες ημέρες της εβδομάδας! Καθώς η στέρηση μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, επιλέξτε για πιο γλυκό αξίζει να κάνετε την παρασπονδία. Εκείνη την ημέρα που θα υποκύψετε στον αγαπημένο σας πειρασμό θυμηθείτε να πάτε μία μεγαλύτερη βόλτα με τα πόδια, να μην ξεφύγετε στην ποσότητα και φυσικά να το απολαύσετε!

5. Ο ύπνος κάνει τη διαφορά!

Η γυμναστική παίζει εξέχοντα ρόλο στην απώλεια βάρους, καθώς σας βοηθά να «κάψετε» περισσότερη από την ενέργεια, που προσλάβατε μέσω των γευμάτων. Η συνήθεια όμως που συχνά παραμελείται είναι εκείνη του ύπνου. Οι ώρες που κοιμάστε συμμετέχουν στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού και του μεταβολισμού. Δεν είναι λίγες οι μελέτες εκείνες που συνδέουν την έλλειψη ύπνου, με την παχυσαρκία.

6. Δεν υπάρχει «μαγική» δίαιτα

Εάν αναζητάτε ένα τρόπο να χάσετε δέκα κιλά σε δύο εβδομάδες, τα νέα για εσάς δεν είναι ευχάριστα! Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις στην απώλεια βάρους. Η τελευταία απαιτεί υπομονή και προσήλωση στο στόχο. Επιπλέον, δεν υπάρχει ένα ιδανικό πρόγραμμα διατροφής που ταιριάζει σε όλους. Η καλύτερη δίαιτα είναι εκείνη που έχει προσαρμοστεί στις δικές σας ανάγκες. Για να το καταφέρετε, μη διστάσετε αν ζητείστε τη βοήθεια ενός διαιτολόγου.

Τέλος, μην ξεχνάτε πως στόχος της προσπάθειας για απώλεια βάρους δεν θα πρέπει να είναι απλά να αλλάξει το νούμερο στη ζυγαριά. Η καθημερινή ενέργεια και ευεξία, αλλά και τα συνολικότερα οφέλη για την καρδιά, το μεταβολισμό και ολόκληρο το σώμα θα πρέπει να γίνουν η νέα σας προτεραιότητα.

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
[email protected]