Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία του νέου Εθνικού Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ

07-04-2019

Τη δημιουργία νέου ανεξάρτητου φορέα για το αντι-ντόπινγκ στη χώρα μας, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, η κατάρτιση του σχεδίου νόμου για τον Εθνικό Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ, βρίσκεται στην τελική φάση. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα θα αποσταλεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στον W.A.D.A. για παρατηρήσεις, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η νομοθετική διαδικασία και να γίνει νόμος του κράτους.

Ο κ. Βασιλειάδης κατά στην έναρξη των εργασιών του 30ου Επετειακού Συμποσίου κατά της φαρμακοδιέγερσης που διοργανώνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανέφερε ότι «η Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντική στροφή στην καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης».

Όπως είπε, «μολονότι αντιμετωπίσαμε πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω της οικονομικής κρίσης, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε το οικοδόμημα όρθιο, να βάλουμε νέους κανόνες και να χαράξουμε νέες πολιτικές, εναρμονισμένες με τις καλύτερες πρακτικές ανά τον κόσμο και ακολουθώντας τις πολιτικές του Συμβουλίου της Ευρώπης και του W.A.D.A».

Ειδική αναφορά έκανε ο υφυπουργός στο εργαστήριο καταπολέμησης του ντόπινγκ, σημειώνοντας ότι «από τον Ιανουάριο το διαπιστευμένο εργαστήριο καταπολέμησης του ντόπινγκ στην Ελλάδα έχει περάσει στη δικαιοδοσία του Δημόκριτου, του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου της Ελλάδας και ενός εκ των μεγαλύτερων ερευνητικών κέντρων της Ευρώπης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο χρονικό διάστημα θα προσληφθούν, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, 15 επιστήμονες για να στελεχωθεί το επιστημονικό δυναμικό του, ενώ μετά την 1η Μαΐου θα ακολουθήσει και η πλήρης ανανέωση του εξοπλισμού του, μιας και έχει εγκριθεί κονδύλι ύψους 2 εκατ. ευρώ για αυτό το σκοπό.