Νέο σύστημα παραπομπών σε εξειδικευμένη φροντίδα ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

Υπουργείο Υγείας
11-04-2019

Νέο σύστημα παραπομπών των πολιτών σε εξειδικευμένη φροντίδα, προωθεί το υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, χθες δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση για τον νέο τρόπο διαμόρφωσης του προγράμματος επισκέψεων των γιατρών κέντρων υγείας, σύμφωνα με το οποίο, ο αριθμός των επισκέψεων σε γιατρούς κέντρων υγείας θα υπολογίζεται αναλόγως με το πόσοι οικογενειακοί γιατροί υπάρχουν σε κάθε περιοχή και θα αφορά τους πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι σε οικογενειακό γιατρό.

Σε μία περιοχή, εάν οι οικογενειακοί γιατροί καλύπτουν ποσοστό 0,01% έως 20% του πληθυσμού, ο κάθε ειδικός γιατρός του κέντρου υγείας θα πρέπει να δεσμεύει μία από τις 26 επισκέψεις που δέχεται ημερησίως, για πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι και έχουν λάβει παραπεμπτικό από οικογενειακό γιατρό.

Όσο αυξάνεται το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακό ιατρό, θα αυξάνεται και αριθμός των «δεσμευμένων» επισκέψεων. Εάν το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 80%, τότε οι 19 από τις 26 επισκέψεις θα πρέπει να αφορούν εγγεγραμμένους σε οικογενειακό γιατρό πολίτες.

Σημειώνεται ότι εκτός του συστήματος παραπομπών τίθενται οι γυναικολόγοι, οφθαλμίατροι, ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι, οδοντίατροι και ορθοδοντικοί.