Η εισαγγελία ζητεί την άρση της ασυλίας για τον Μάριο Σαλμά – Για τις αρθροσκοπήσεις

12-04-2019

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει την Παρασκευή 12 Απριλίου το avgi.gr, η Βουλή την προσεχή Παρασκευή 19 Απριλίου θα αποφασίσει αν θα άρει την ασυλία του βουλευτή της Ν.Δ. και γιατρού Μάριου Σαλμά, καθώς η Δικαιοσύνη τον κατηγορεί για δύο κακουργήματα:

α) απιστία και

β) ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία κατ’ εξακολούθηση σε απιστία σχετική με την υπηρεσία.

Η Δικαιοσύνη διαπίστωσε μεταξύ άλλων 233 παραπεμπτικά χωρίς υπογραφή ασφαλισμένου, δεκάδες ασφαλισμένοι δήλωσαν ότι δεν έκαναν την αρθροσκόπηση στο πολυιατρείο που δηλώθηκε αλλά στο ιατρείο Σαλμά, σε εκατοντάδες παραπεμπτικά δεν υπήρχε υπογραφή του εκτελούντος ιατρού και σωρεία άλλων παρατυπιών!

Η δικογραφία

Ως φυσικοί αυτουργοί της κακουργηματικής απιστίας φέρονται τότε αρμόδιοι του ΕΟΠΠΥ (διοικητές, προϊστάμενοι υπηρεσιών, επιληφθέντες υπάλληλοι εκκαθάρισης κ.λπ.) καθώς και άλλοι ιδιώτες.

Η δικογραφία αφορά:

1) Τη σύμβαση στις 5 Απριλίου 2015 του ΕΟΠΥΥ με το διαγνωστικό εργαστήριο «Υπερηχοτομογραφία Ε.Ε.» που συστεγαζόταν με το ιδιωτικό ορθοπεδικό ιατρείο του βουλευτή Μ. Σαλμά.

2) Την τροποποιητική σύμβαση της 3ης Δεκεμβρίου 2015 ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ και τον «Ιατρόκοσμο» που συνέχισε να εκτελεί τα παραπεμπτικά.

3) Από τον έλεγχο των 553 παραπεμπτικών που υποβλήθηκαν στον ΕΟΠΥΥ για αποζημίωση τα 543 συνταγογραφήθηκαν από τον Μ. Σαλμά και «διαπιστώθηκαν παρατυπίες στο σύνολό τους».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι 363 παραπεμπτικά δεν φέρουν υπογραφή του ασφαλισμένου και 100 από αυτά δεν φέρουν επιπλέον και τη σφραγίδα της «Υπερηχοτομογραφίας» που ήταν ο πάροχος Υγείας.

Υπογραμμίζεται ότι 551 παραπεμπτικά αποζημιώθηκαν πλήρως με την καταβολή 276.458,02 ευρώ.

4) Τα υποβληθέντα παραπεμπτικά (στο σύνολό τους) δεν ήταν νομότυπα, η αποζημίωση που κατέβαλε ο ΕΟΠΥΥ για την εκτέλεση της «διαγνωστικής αρθροσκόπησης σε ιατρείο» ανέρχεται στο ποσό των 554.458,02 ευρώ”.

Το πόρισμα

Τον έλεγχο διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο παρέδωσε 64 ένορκες καταθέσεις εξέτασης μαρτύρων και 165 κλήσεις μαρτύρων.

Από το πόρισμα προκύπτουν τα εξής:

1) Υπάρχουν παραπεμπτικά που δεν φέρουν ως όφειλαν τη σφραγίδα του παρόχου που τα υπέβαλε στον ΕΟΠΥΥ για αποζημίωση, δηλαδή της «Υπερηχοτομογραφία Ε.Ε.».

2) Παράτυπη τοποθέτηση της σφραγίδας στη θέση της υπογραφής ιατρού.

3) Η σφραγίδα του εκτελούντος ιατρού δεν ήταν στη θέση της.

4) Διαφορά των χρησιμοποιούμενων σφραγίδων. Υπάρχει παραπεμπτικό που φέρει τρεις σφραγίδες του ιατρού Αναγνωστόπουλου με διαφορετικό τύπο η κάθε μία ενώ, δεν υπάρχει η σφραγίδα του ιατρού Σαλμά, που φέρεται ως συνταγογραφών ιατρός!

5) Σε πολλά παραπεμπτικά υπάρχει μόνο η σφραγίδα του θεράποντος ιατρού Σαλμά.. Επίσης σε 413 παραπεμπτικά δεν υπάρχει σφραγίδα ή υπογραφή του εκτελούντος ιατρού παρά μόνο η σφραγίδα του Σαλμά στη θέση «υπογραφή του ιατρού», ως συνταγογραφούντος.

6) Σε 65 παραπεμπτικά ο Μ. Σαλμάς εμφανίζεται και ως παραγγέλλων και ως εκτελών ιατρός;

7) Υπάρχουν παραπεμπτικά που δεν αναγράφουν σε ποιο γόνατο έγινε η επέμβαση.

8) Υπάρχουν 51 παραπεμπτικά χωρίς τη σφραγίδα της «Ιατρόκοσμος».

9) Σε τέσσερα παραπεμπτικά διαπιστώθηκε από μικροσκοπικό έλεγχο η υπογραφή του ασφαλισμένου να είναι η ίδια και στα τέσσερα παραπεμπτικά παρ’ όλο που αφορούν διαφορετικούς ασφαλισμένους!

10) Σε παραπεμπτικά ίδιων ασφαλισμένων διαφοροποιείται η υπογραφή τους από παραπεμπτικό σε παραπεμπτικό!

11) Ενώ αρκετοί από τους ασθενείς είχαν επισκεφθεί το ιατρείο Σαλμά όπου τους έγινε η αρθροσκόπηση, η σφραγίδα στα παραπεμπτικά τους ήταν του ιδιωτικού πολυιατρείου. Όταν δε οι ανακριτικοί υπάλληλοι παρουσίασαν στους ασφαλισμένους τα παραπεμπτικά με το όνομά τους, οι ασφαλισμένοι δεν αναγνώρισαν σε αυτά την υπογραφή τους!

Οι ασφαλισμένοι ρωτήθηκαν αν κατέβαλαν στο πολυιατρείο τη συμμετοχή τους (225 ευρώ σε κάθε γόνατο και 450 και για τα δύο γόνατα) και απάντησαν αρνητικά καθόσον την αρθροσκόπηση είχαν κάνει στο ιδιωτικό ιατρείο Σαλμά χωρίς καταβολή χρημάτων και όχι στο πολυιατρείο.

12) Από διασταύρωση στοιχείων διαπιστώθηκε ότι σε μερικά παραπεμπτικά ο Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένου ήταν διαφορετικός από εκείνον που αναφερόταν στο Βιβλιάριο Ασθενείας.

13) Βρέθηκαν παραπεμπτικά όπου στη θέση της υπογραφής του εκτελούντος την πράξη ιατρού υπάρχει μόνο μία μονογραφή και όχι τα πλήρη στοιχεία του ιατρού.

14) Ενταλματοποιήθηκαν και αποζημιώθηκαν παραπεμπτικά που δεν φέρουν υπογραφή των ασφαλισμένων! Συγκεκριμένα, σε 233 παραπεμπτικά δεν υπάρχει υπογραφή του ασφαλισμένου! Επίσης 81 ασθενείς εμφανίζονται τουλάχιστον δύο φορές. Αυτό αντιστοιχεί στο 39% των παραπεμπτικών!