Χαμόγελο: Μας κάνει όντως πιο ευτυχισμένους

16-04-2019

Ένα χαμόγελο από μόνο του είναι αρκετό για να μας κάνει ευτυχισμένους; Ναι απαντούν Αμερικανοί επιστήμονες που επισημαίνουν πως οι εκφράσεις του προσώπου… όπως είναι ένα χαμόγελο, μπορεί να έχει αντίκτυπο στα συναισθήματά μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Tennessee στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν περίπου 50 χρόνια δεδομένων για το εάν οι εκφράσεις του προσώπου μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται τα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτές τις εκφράσεις.
Οι ειδικοί συγκέντρωσαν στοιχεία από 138 μελέτες που εξέτασαν περισσότερους από 11.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης, οι εκφράσεις του προσώπου έχουν μια μικρή επίδραση στα συναισθήματα. Για παράδειγμα, το χαμόγελο κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και το συνοφρύωμα τους κάνει να αισθάνονται θλίψη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Psychological Bulletin.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Nicholas Coles και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι το χαμόγελο μπορεί πραγματικά να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λίγο πιο ευτυχισμένοι.

«Η συμβατική σοφία μας λέει ότι μπορούμε να αισθανόμαστε λίγο πιο ευτυχισμένοι αν απλά χαμογελάμε ή ότι μπορούμε να βρεθούμε σε μια πιο σοβαρή διάθεση αν κατσουφιάσουμε», δήλωσε ο Coles. «Ωστόσο, οι ψυχολόγοι διαφωνούν με την ιδέα αυτή εδώ και πάνω από 100 χρόνια».

«Ορισμένες μελέτες δεν έχουν βρει στοιχεία ότι οι εκφράσεις του προσώπου μπορούν να επηρεάσουν τα συναισθήματα», δήλωσε ο Coles. «Δεν μπορούμε όμως να επικεντρωθούμε στα αποτελέσματα οποιασδήποτε μελέτης. Οι ψυχολόγοι δοκιμάζουν αυτή την ιδέα από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, οπότε θέλαμε να εξετάσουμε όλα τα στοιχεία».

«Δεν πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να χαμογελούν για να βρουν τον δρόμο τους προς την ευτυχία», είπε ο Coles. «Αλλά τα ευρήματα είναι συναρπαστικά γιατί παρέχουν μια ένδειξη για το πώς αλληλεπιδρούν το μυαλό και το σώμα για να διαμορφώσουν τη συνειδητή εμπειρία των συναισθημάτων μας. Έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για αυτά τα αποτελέσματα ανατροφοδότησης του προσώπου, αλλά αυτή η μετα-ανάλυση μας έφερε λίγο πιο κοντά στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των συναισθημάτων».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ευτυχία: Όσοι χαμογελούν δεν είναι πάντα ευτυχισμένοι