SOS για τις ελλείψεις αίματος εκπέμπουν οι θαλασσαιμικοί

18-04-2019

SOS για τις ελλείψεις αίματος που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες και ταλαιπωρούν τους πολυμεταγγιζόμενους θαλασσαιμικούς, εκπέμπει ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας, απευθύνοντας έκκληση στους αιμοδότες να προσέρχονται στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων προκειμένου να προσφέρουν αυτό το πολύτιμο δώρο ζωής.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Σύλλογο, το φαινόμενο των ελλείψεων αναμένεται να ενταθεί στο επόμενο διάστημα, λόγω των εορτών του Πάσχα. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίσουν οι ασθενείς στη Θεσσαλονίκη λόγω και του αποκλεισμού από την αιμοδοσία των κατοίκων στη Δυτική Θεσσαλονίκη λόγω κρουσμάτων ελονοσίας.

Από τα στοιχεία του Συλλόγου προκύπτει ότι οι δύο Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας που υπάρχουν στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο, χρειάζονται κατά μέσο όρο περισσότερες από 60 μονάδες αίματος ημερησίως για τις μεταγγίσεις των θαλασσαιμικών.

Σημειώνεται ότι στις δύο Μονάδες κάνουν μεταγγίσεις 280-290 ασθενείς, εκ των οποίων οι περισσότεροι στο Ιπποκράτειο (190). Στο Ιπποκράτειο μεταγγίζονται 20-25 θαλασσαιμικοί την ημέρα και παίρνουν ανά 15 ημέρες δύο μονάδες αίματος ο καθένας. Στο ΑΧΕΠΑ μεταγγίζονται 10-15 ασθενείς την ημέρα και παίρνουν μία μονάδα αίματος ανά 8 με 10 ημέρες..

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, τη χρονική περίοδο των εορτών του Πάσχα αλλά και μετέπειτα, τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες, αναμένεται να υπάρξουν ακόμα πιο σοβαρές ελλείψεις. Στο πλαίσιο αυτό απευθύνει έκκληση στους αιμοδότες να προσέρχονται στις αιμοδοσίες της πόλης και να προσφέρουν το αίμα τους, ένα πολύτιμο δώρο ζωής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μετεγχειρητικές λοιμώξεις: Ο κίνδυνος διαφέρει ανάλογα με το φύλο και την επέμβαση