Θρησκεία: Οι ηλικιωμένοι που προσεύχονται αισθάνονται περισσότερη ευεξία

25-04-2019

Μια από τις χαρακτηριστικές πτυχές της θρησκείας είναι η προσευχή. Στις ημέρες λιγοστοί είναι πλέον οι άνθρωποι που θα πουν την προσευχή τους πριν φάνε ή πριν κοιμηθούν. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που προσεύχονται πολύ συχνά και αισθάνονται κοντά στον Θεό έχουν μια αίσθηση ευεξίας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Baylor στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν δείγμα 1.024 ατόμων, από 65 ετών και ετών. Εστίασαν την έρευνα τους σε τρεις παραμέτρους της ευεξίας, την αισιοδοξία, την αυτοεκτίμηση και την ικανοποίηση από τη ζωή.
Επρόκειτο για άτομα που είχαν λάβει μέρος στην εθνική μελέτη Religion, Aging and Health Survey. Το δείγμα χωρίστηκε σε τρεις ομάδες: ενεργούς χριστιανούς, χριστιανούς αλλά όχι ενεργούς πρόσφατα και άτομα που δεν σχετίζονταν με κανένα θρησκευτικό δόγμα στη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Aging and Health. Όπως διαπίστωσαν ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Blake Kent και οι συνεργάτες του, όσοι προσεύχονταν συχνά στον Θεό πιστεύοντας ότι τα προστατεύει και έβρισκαν ανακούφιση σ’ αυτή τη διαδικασία, ήταν πιθανότερο να επιλέγουν υγιεινές συμπεριφορές.

Αντίθετα, όσοι προσπαθούσαν να οικοδομήσουν μια σχέση με τον Θεό αλλά δεν πίστευαν σ’ αυτόν ένιωθαν γενικά άβολα και είχαν και εξασθένηση στην ψυχική τους υγεία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αντίληψη του Θεού από τον άνθρωπο ως προστάτη και φροντιστή είναι σημαντική για τους ηλικιωμένους δεδομένης της εξασθένησης της υγείας, της απώλειας φίλων και συγγενών και των οικονομικών περιορισμών που συνεπάγονται τα γηρατειά και η συνταξιοδότηση. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που η θρησκευτικότητα, περιλαμβανομένης της στενής σχέσης με τον Θεό, έχει διαπιστωθεί ότι ανακουφίζει τον οργανισμό από το στρες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η θρησκεία κάνει καλό στην ψυχική υγεία